Tek svaki peti uči maternji

0

U Austriji je 32.300 učenika pohađalo u školskoj 2011/12. godini nastavu maternjeg jezika, što je 19 procenata svih učenika kojima prvi jezik nije nemački, pokazali su podaci Referata za migraciju i školu u Ministarstvu obrazovanja Austrije.
U poređenju sa prošlom godinom, ovaj broj uvećan je za 400 učenika, što je plus od 1,4 procenta, dok je broj nastavnika maternjeg jezika ostao na cifri od 400 pedagoga.

ČUVAJU KORENE I SRPSKI JEZIK: Mladi folkloraši iz "Mokranjca"
 

Najviše učenika koji su pohađali nastavu maternjeg jezika u Austriji je svakako u Beču, u kome je zabeleženo njih 17.153, što je udeo od 53 procenta. Zatim slede Gornja Austrija sa 3.971 učenikom, Forarlberg (2.439), Štajerska (2.350), Donja Austrija (2.297), Salcburg (1.918), Tirol (1.363), Koruška (636) i Burgenland (166). Shodno tome je održano u Beču i najviše časova ove nastave, 4.363 sati u nedelji od ukupno 7.049 širom Austrije, tačnije 62 procenta. Takođe, u Beču predaje i većina nastavnika maternjeg jezika, odnosno 233 od ukupno 403, njih 58 procenata.
Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (Unesko) je povodom Dana maternjeg jezika, 21. februara, podsetila na značaj negovanja maternjeg jezika.
U Austriji se učenicima migrantskog porekla od sedamdesetih godina prošlog veka nudi nastava maternjeg jezika. U osnovnim školama u nižim uzrastima ova nastava ponuđena je kao neobavezni predmet, a u višim uzrastima ili kao izborni predmet s ocenjivanjem ili kao neobavezna vežba bez ocenjivanja.
Kako se ističe, dok je na početku cilj bio da se deci i omladini omogući da nakon eventualnog povratka u svoju zemlju budu u mogućnosti da bez poteškoća nastave školovanje, danas nastava maternjeg jezika treba da podstakne bikulturalnost i dvojezičnost dece i omladine i time i razvoj njihove ličnosti i izgradnju identiteta.
Ukupno se u austrijskim školama nastava maternjeg jezika nudi na 24 jezika. Najveći broj fonda nedeljnih časova iskorišćen je za nastavu turskog jezika, tačnije 2.983 časova od ukupno 7.049, što je 42 procenta. Zatim sledi fond časova nastave bosanskog /hrvatskog/srpskog jezika sa 2.879, odnosno 41 procenat i albanskog (458 časova, odnosno 6 procenata).
Kada je reč o turskom, nakon četiri godine porasta, ove godine se beleži smanjenje broja nastavnika i nastavnih jedinica , a takođe se manje predavao i bosanski/hrvatski/srprski, odnosno manje je učenika pohađalo ovu nastavu. Porast broja časova se u ovom periodu beleži kod albanskog jezika.

 

Svuda BHS
Jedino se bosanski/hrvatski/srpski (BHS) predaje u svim austrijskim pokrajinama, dok se turski nudi svuda sem u Koruškoj.
Pored turskog, bosanskog, hrvatskog, srpskog i albanskog, nastava maternjeg jezika se nudi i na arapskom, bugarskom, kineskom, francuskom, italijanskom, persijskom, italijanskom, kurdskom, poljskom, romskom, rumunskom, ruskom, slovačkom, španskom, češkom i mađarskom jeziku.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here