Joca Amsterdam ostaje u zatvoru

0

Bez obzira na to što je Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam u beogradskom Specijalnom sudu oslobođen za ubistvo novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića, on ostaje u zatvoru. Naime, prethodno je Jocić osuđen na 15 godina zatvora zbog podstrekivanja dvojice bivših policajaca na ubistvo Gorana Marjanovića zvanog Goksi Bombaš 1995. godine.
Mediji u Hrvatskoj su šokirani oslobađajućom presudom Jociću, iako je i njihov sud prethodno oslobodio Jocića za učešće u planiranju ubistva poznatog novinara. U Hrvatskoj je Jocićev kum Slobodan Đurović Kardinal osuđen na 22 godine zatvora zbog učešća u organizaciji dvostrukog ubistva. Pukanić i Franić su likvidirani 23. oktobra 2008. godine u detonaciji eksplozivne naprave postavljene pod automobil.
Kao direktan počinilac ubistva u Beogradu je optužen Željko Milovanović, koji je osuđen na 40 godina zatvora, dok je za pomaganje Milenko Kuzmanović osuđen na pet godina zatvora. Odmah po izricanju presude Jocić je prebačen u požarevačku Zabelu, zatvor u kom mu je ostalo da izdrži još devet godina i devet meseci kazne za ubistvo Marjanovića.
Jocić je godinama bio spominjan kao kralj holandskog podzemlja i jedan od najopasnijih ljudi Evrope. Iako su se za njegovo ime vezivale razne likvidacije, ne samo po Srbiji i regionu, već i u Holandiji, pa čak i planiranje ubistva tamošnjeg tužioca, njemu ništa nije dokazano i on je iz Holandije izručen Srbiji, gde je odgovarao prvo za ubistvo Marjanovića, a onda i likvidaciju novinara.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here