Simeone oterao Tita

0

Neopisivo slavlje u crveno-belom delu Madrida. "Mali" Atletiko uspeo je da osvoji titulu u Španiji, prvu još od 1996. godine i to u trci sa maltene nikad jačim timovima Real Madrida i Barselone, a do trofeja je stigao u poslednjem kolu Primere u subotu kad je ostao neporažen na Kamp Nou – 1:1.
Tada se dogodilo nešto što odavno nije viđeno u svetu fudbala i što je na trenutak vratilo nadu u viteštvo i sportski fer-plej. Navijači Barselone, a bilo ih je skoro 100.000 na Kamp Nou, ispratili su aplauzima fudbalere Atletika, posle utakmice u kojoj su Leo Mesi i ostali igrači Barselone bili nemoćni pred vojskom Dijega Simeonea.
Argentinac na klupi Atletiko Madrida rekao je posle meča da je taj dan jedan od najboljih u istoriji kluba.
– Ovo je neverovatno. Ne mogu vam opisati. Hvala igračima. Nikad nismo prestali da radimo i to je razlog zašto smo sad ovde. Danas je jedan od najboljih dana u istoriji Atletika – rekao je Simeone posle remija sa Kataloncima.
Atletiko je pre poslednje utakmice u prvenstvu imao tri boda više od Barselone, tako da mu je za titulu bio dovoljan i bod, dok je domaćim igračima samo pobeda donosila titulu.
Najznačajniji momenat na početku meča dogodio se u 14. minutu kada se povredio najbolji fudbaler Atletika Dijego Kosta, koji je morao odmah da napusti teren.
Novi peh zadesio je Atletiko samo osam minuta kasnije, pošto je zbog povrede teren morao da napusti i Adra Turan.
Međutim, ni to nije omelo Atletiko na putu do titule.
Barselona, branilac titule, povela je fantastičnim golom Aleksisa Sančeza u 33. minutu, a izjednačio je Dijego Godin u 49. minutu.
Na kraju je Atletiko zasluženo stigao do desete titule u istoriji kluba, prve posle 18 godina.
– Borili smo se cele godine i uradili smo neverovatan posao… Simeone nam je na poluvremenu rekao da ćemo sigurno dati gol i pravda je zadovoljena – kazao je Dijego Godin, koji je bio strelac izjednačujućeg gola.
Njegov saigrač Huan Fran izjavio je da su "ispisali istoriju Atletika", a priznanje ekipi iz Madrida odali su i domaćini.
– Atletiko je sasvim zasluženo šampion… Bolno je kad izgubite titulu na ovakav način. Imali smo sve u našim rukama. Imali smo naše šanse do samog kraja, ali moramo priznati da su oni bili bolji. Bila je ovo razočaravajuća sezona za nas – rekao je jedan od najboljih igrača Barselone i kapiten na subotnjem meču Andres Inijesta.
Barselona nije osvojila trofej prvi put 2008. godine, a drugi put ove godine. Iz Lige šampiona je eliminisana u četvrtfinalu i to od Atletiko Madrida, dok je u finalu Kupa Španije (Kupa kralja) poražena od najvećeg rivala Real Madrida.

 

Martino: Odlazim iz Barselone
Argentinski trener Herardo Martino Tito izvinio se navijačima Barselone jer ekipa nije uspela da osvoji titulu u Primeri i najavio da odlazi iz kluba.
– Uprava kluba i ja smo postigli sporazum o raskidu ugovora – rekao je Martino.
Martino je preuzeo Barselonu prošlog leta, kada je na klupi zamenio nedavno preminulog Tita Vilanovu.
Herarda Martina će u katalonskom velikanu najverovatnije zameniti bivši igrač Barselone i Reala, Luis Enrike, koji je minulih meseci uspešno vodio ekipu Selte.

Niko kao Real
Atletiku je ovo 10. titula prvaka Španije i on se nalazi na trećem mestu večite liste šampiona ove zemlje.
Ubedljivo najviše pehara ima gradski rival Real, ukupno 32, dok je na drugom mestu Barselona sa tačno deset manje od "kraljevskog" kluba.

 

 

TRKA SA VREMENOM ZA FINALE LIGE ŠAMPIONA
Muke zbog Koste i Kristijana Ronalda

Za ekipu Atletika ovo nije kraj sezone, pošto ih u Lisabonu 24. maja očekuje i finale Lige šampiona protiv Real Madrida.
Za njih je sad najvažnije da pokušaju da oporave Dijega Kostu, kao i Ardu Turana, kako bi u najjačem sastavu mogli da dočekaju gradskog rivala.
Slične probleme ima i Real, pošto u subotu u poslednjem kolu protiv Espanjola (3:0) nije mogao da igra nedovoljno oporavljeni Kristijano Ronaldo.
Portugalac je bio planiran da igra na tom meču, ali je posle zagrevanja procenjeno da je bolje da ne igra.
– Kristijano se nije osećao dobro po vrućini i želeli smo da izbegnemo rizik. U toj situaciji, predložili smo mu da odmori, jer mislimo da može da igra u finalu Lige šampiona – rekao je Anćeloti.
Real će u Lisabonu juriti jubilarnu desetu titulu prvaka Evrope, a gradski rival Atletiko prvu u istoriji.
Očigledno je da će oba kluba imati trku sa vremenom, kako da svoje najbolje igrače osposobe za poslednji, svakako i najvažniji meč sezone.

 

 

 

 

BARSELONA ČUVA SVOG NAJBOLjEG IGRAČA
Mesiju između 20 i 22 miliona evra
Iako se praktično nije video na subotnjem meču sa Atletikom, najbolji fudbaler Barselone Lionel Mesi dobiće novi, poboljšani ugovor, saopštio je španski klub na zvaničnom sajtu.
Barselona je objavila da je postignut dogovor sa najvećom zvezdom oko uslova, kao što se spekulisalo proteklih dana.
Detalji ugovora nisu objavljeni, ali prema pisanjima španskih medija, Argentinac će godišnje zarađivati između 20 i 22 miliona evra i postaće najplaćeniji igrač sveta.
Klauzula za njegov otkup biće 250 miliona evra, a sa bonusima bi godišnje mogao da zaradi i do 30 miliona evra.
Jedna važna izmena u odnosu na prethodni ugovor jeste što je Mesi pristao da ustupi klubu deo ličnih prava. On je do sada to radio sam, pa je zbog toga i ušao u probleme sa neplaćanjem poreza.
On je sa Barselonom osvojio šest titula šampiona Španije, tri titule u Ligi šampiona, po dva trofeja Superkupa Evrope i svetskog klupskog prvenstva, dva Kupa kralja i šest titula u Superkupu Španije.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here