Vratite Tita

0

Građanima Srbije je preseo 5. oktobar na čelu sa demokratijom. Danas apsolutna većina ne bi učestvovala ni u kakvim protestima, a da politički demonstrira spremno je samo tri odsto nacije. Istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) pokazalo je da odnos građana Srbije prema demokratiji kao političkom sistemu sve više je uslovljen socijalno-ekonomskim položajem i danas je samo 30 odsto onih koji smatraju da je demokratija bolja od svih ostalih sistema vladavine. Većina misli da je 5. oktobar početak propadanja naše zemlje. Đorđe Vuković, programski direktor CESID-a, rekao je da je pre sedam godina broj onih koji su favorizovali demokratiju i onih koji su prednost videli u nekim drugim političkim sistemima bio izjednačen, oko 40 odsto, dok je broj onih koji su rezervisani prema demokratiji danas na istorijskom maksimumu.
– Danas polovina smatra da demokratija nije sama po sebi privlačna i da postoje drugi sistemi koji bi mogli da odgovaraju Srbiji. Najčešći odgovor je: svejedno mi je u kakvom sistemu živim, bitno je da li imam dovoljno novca – rekao je Vuković.
U skladu sa takvim opredeljenjem građana je i njihov odnos prema petooktobarskim promenama 2000. godine, jer ubedljiva većina danas misli da je to početak propadanja Srbije, dok samo 15 odsto veruje da je to početak demokratskog preobražaja. Građani veruju da se u Titovo vreme bolje živelo. Čak 78% ispitanika smatra da se u Srbiji najbolje živelo od 1945. do 1990. godine, odnosno u periodu socijalističke Jugoslavije.

U Srbiji se najbolje živelo:
x U doba socijalizma (vreme Tita) 78%
x Od 1990. do 2000. godine 8%
x Period od 2000. do 2012. 10%
x Posle 2012. godine 4%

Tranziciju građani vide

x Negativno 84%
x Pozitivno 10%
x Neopredeljeni 6%

Kako danas živite
x Gore od svojih roditelja 54%
x Naša deca živeće još gore 40%
x Živim u egzistencijalnom strahu 40%
x Država mi ne garantuje prava 55%
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here