Većini građana bilo bolje u SFRJ

0

Čak 78 odsto građana smatra da se u Srbiji najbolje živelo od 1945. do 1990. godine, odnosno u periodu socijalističke Jugoslavije, pokazalo je najnovije istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Deci će biti još gore
Među poražavajućim rezultatima istraživanja, kako je rekao Čolović, jeste i podatak da se dve petine građana izjašnjava da živi teško podnošljivo i sebe svrstava u niži srednji sloj.
– Sve je više pesimizma, 54 odsto ispitanika smatra da živi lošije od svojih roditelja, a dve petine njih veruje da će njihova deca živeti još lošije – rekao je Čolović.

Istraživanje je rađeno u saradnji sa kancelarijom Nacionalnog demokratskog instituta i sprovedeno neposredno pred poslednje parlamentarne izbore.
– Većina ispitanika svoj stav objašnjava činjenicom da je u socijalizmu 10 odsto građana trpelo političku represiju, ali je 90 odsto njih živelo dobro, dok sada svega 10 odsto žitelja Srbije živi dobro, a ostali na rubu egzistencije – objasnio je
koordinator programa CeSID-a Ivo Čolović.
Čak 40 odsto ispitanika navodi da živi u konstantnom egzistencijalnom strahu, a 55 odsto njih smatra da im država ne garantuje sva prava koja je dužna da im pruži.
Dve petine građana Srbije smatra da je demokratija privlačna, te da je svejedno u kakvom se sistemu živi ukoliko postoji ekonomska i socijalna sigurnost.
– Istraživanje je pokazalo da svega 39 odsto građana Srbije
ima pozitivan stav o demokratskom sistemu, dok je 42 odsto naklonjeno nekim drugim porecima – rekao je direktor CeSID-a Đorđe Vuković.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here