0

50-01
43 + 6 + 8

OTVOREN NOVI REVONIRAN PROSTOR SRPSKE NACIONALNE AKADEMIJE U TORONTU

Budućnost zavisi od naslednika


“Nama trebaju ljudi donacije i talenti”, naglasila jnje Sofija Škorić, predsednica Akakdemije, i dodala da sve ovo neće imati smisla ako ne dovedemo i ne uključimo svoju decu da sve ovo naslede

Skoro u potpunosti renovirani prostor Srpske nacionalne akademije u Kanadi otvoren je za posetioce u nedelju prigodnom svečanošću i izložbom likovnih radova jedanaest umetnika, njenih članova. Jedan od njih, Lili Otašević, organizator izložbe, istakla je da će likovni stvaraoci pokušati da u ovome atraktivnom galerijskom prostoru svakoga meseca prirede po jednu izložbu i da će za razliku od prve, stručni žiri vršiti selekciju radova. Većina eksponata će biti za prodaju pa će se jednim delom Akademija finasirati i iz tog izvora. Vrata su otvorena i za sve kanadske umetnike koji imaju šta da ponude, ali ponajpre za one sa Balkana i istočne Evrope.
U prigodnoj besedi o srpskim likovnim stvaraocima u Kanadi, istoričar umetnosti Dušan Bijelić izrazio je i nadu da bi ono što je započeto ovom izložbom moglo da jednoga dana preraste i u srpski likovni salon.
Ponajviše zahvaljajući donatorskom radu srpskih zanatlija i preduzetnika iz Toronta i okoline ovo zdanje je od prošle godine, kada je nova uprava započela obnovu ove zamrle institucije, dobilo potpuno novi izgled.
Uz atraktivan izložbeni prostor, kako je istakla Sofija Škorić, predsednik Akademije, biće tu mesta i za druge aktivnosti poput književnih večeri, predavanja i seminara i to ne samo za Srbe već i za sve koji žele kontakte i saradnju sa našim ljudima i našom kulturom.
To je i bila ideja vodilja kada je 1981. Akademija osnovana, ali se devedesetih godina prošlog veka zbog velikog talasa naših doseljenika u Kanadu njena uloga donekle izmenila. Prioritet je postala pomoć novodošlima i pružanje raznih usluga neophodnih za pravljenje prvih koraka na novom kontinetu. U tom period je dobijen i novac od kanadske vlade i kupljena zgrada na Dandasu, u Torontu, gde se Akademija i danas nalazi.
Po završetku te faze, njena aktivnost je utihla, kaže gospođa Škorić, ali je prošle godine grupa osnivača obnovila članstvo i život ove ustanove.
Ostalo je još dosta posla da se uradi, kako na obnovi ostatka zgrade i otplate kredita za ono što je do sada urađeno, ali ponajpre, u osmišljavanju i realizaciji kvalitetnih programa što je neophodan uslov za dobijanje novca iz fondova kanadske vlade za podršku etničkim kulturnim institucijama.
“Nama trebaju ljudi, donacije i talenti”, naglasila je Sofija Škorić i dodala da sve ovo neće imati mnogo smisla ako ovde ne dovedemo i ne uključimo svoju decu da sve ovo naslede.
Dan pre otvaranja zgrade, u crkvi na Riveru u Torontu proslavljena i i krsna slava Akademije, Spaljivanje moštiju svetog Save.

M. GLIGOREVIĆ

Zaslužni za novi izgled

Na prvom mestu je bilo renoviranje skoro ruiniranog objekta na čemu je volonterski radila cela nova uprava, ali i naše zanatlije i preduzetnici od kojih su posebno istaknuti žarko Brestovac (inače podpredsednik Akademije), Dragan Gavrilović, Dragan Ivić, Momir Nedić, Rasha Aleksić, Jelenko Tubić i drugi.

Plejada srpskih umetnika

U naredne tri nedelje u galeriji Akademije, posetioci će moća da vide radove: Dragice Gađanski, Tatjane Kilibarde, Lili Otašević, Dušana Ivančevića, đure Lubarde, Dubravka Matić Mandić, Miroslava Nešića, željka Rodića, Lazara Subotičkog i Borisa Spreme. Izložena je i slika prošle godine preminulog člana Akademije Ace Petričića pa se među gostima na otvaranju našao i njegov sin Sasha Petričić, novinar CBC-ja, poznato lice za gledaoce kanadske državne televizije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here