Kina traži od Kerija da bude objektivan

0

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji apelovao je na američkog državnog sekretara Džona Kerija da bude objektivan u vezi sa sporom u Južnom kineskom moru, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.
Portparol Ministarstva Hua Čunjing rekla je na konferenciji za novinare da je Vang apelovao na Kerija da “govori i deluje objektivno”.
Napetosti su prošle sedmice dodatno povećane u Južnom kineskom moru, čim je Kina postavila ogromnu naftnu platformu u oblasti na koju pravo polaže i Vijetnam.
Kina tvrdi da ima pravo na celokupno Južno kinesko more, čime je došla u sukob sa sličnim zahtevima Vijetnama, Filipina, Tajvana, Malezije i Bruneja. Pritom je Kina i u posebnom teritorijalnom sporu sa Japanom.
Šta je rekao Keri?
Američki državni sekretar izjavio je da Vašington smatra kako kinesko postavljanje platforme, bušotine i nekoliko brodova u vodama oko kojih postoji spor sa Vijetnamom – predstavlja čin “provokacije”.
“On je apelovao na obe strane da smanje tenzije, osiguraju bezbedan prolazak brodova i reše spor mirnim putem, u skladu sa međunarodnim pravom”, rekla je portparolka Stejt departmenta Džen Psaki.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here