I Nusmir dao glavu za džihad

0

 

VERA PREČA OD ŽIVOTA: Pjanić u Siriji

Nusmir Pjanić, 25-godišnjak iz Gornjih Rainaca kod Kalesije, za koga tvrde da je bliži rođak fudbalskog internacionalca Miralema Pjanića, još jedna je bosanska žrtva rata u Siriji. Promenio je ime u Hamza Esed i priključio se pokretu Islamska država Irak i Šam, javljaju mediji u BiH.
Nusmir je Gornje Raince napustio pre godinu dana. Meštani ovog sela kod Kalesije kažu da nikada nije pravio probleme i da je bio momak na koga su se svi mogli ugledati. Njegov stric Dževad Pjanić kaže da se često družio sa "braćom po veri" i da su često išli u Tuzlu i Sarajevo, posećivali jedni druge.
– Kad je hteo da ode, došao je kod nas i popili smo kafu. Rekao nam je da ide i da se više neće vraćati. Nije nam rekao gde i zašto ide. Moja supruga je počela plakati, a on joj je govorio da nema potreba za suzama. Kazao je da je to njegova odluka. Mislili smo da ide u Dubnicu ili Maoču. Međutim, kazao je da ide van države – kaže Dževad.
Kako kaže, sa Nusmirom su se čuli nekoliko puta preko skajpa.
– Rekao mi je da je u nekom klubu. Pitao sam ga kako je i pričali smo o nekim drugim stvarima. Nije mi govorio da je na ratištu i to je krio. Kazao mi je da mu je dobro tamo, da živi sa suprugom. Najverovatnije da je ona bila Turkinja jer nije nam mnogo govorio o njoj. Bila je pokrivena i videli smo joj samo oči. Krio je da ide na ratište. Policiji u Kalesiji je dojavljeno da je poginuo u Siriji – dodaje Dževad.
Nusmirova majka je poginula za vreme rata od granate, a otac mu je umro od teške bolesti.
– Njegova starija sestra Saida živi ovde, a mlađa Aida je u Švedskoj kod koje je boravio neko vreme – kaže Dževad.

 

Dug spisak poginulih
Pre Nusmira, na sirijskom ratištu su poginuli: Ferid Tatarević iz Zenice, Derviš Halilović iz sela Smajići kod Nemile, Senad Kobaš iz Travnika, Emedin Velić iz Sarajeva, Muaz Šabić iz Zenice, Mirza Ganić i Eldar Kundaković iz Novog Pazara, Adis Salihović iz Rožaja u Crnoj Gori…
Na tamošnjem ratištu ranije su ranjeni bh. državljani Enver Lilić i Bajro Ikanović koji je 2007. godine pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora zbog pripremanja terorističkog napada.

Šerif iz Elbasana u smrt

Još jedan Albanac je ubijen u Siriji. Reč je o Šerifu Taršaniju (35) iz sela Molari kod Elbasana, koji je u tu bliskoistočnu zemlju otišao u julu prošle godine.
U Siriji su sa njim bili njegovi roditelji, supruga i troje dece, ali je samo on direktno učestvovao u borbama. Vest o ubistvu Šerifa Taršanija, kako pišu albanski mediji, potvrdili su članovi njegove familije u Albaniji. Od stotinak Albanaca koji se u ime džihada nalaze u Siriji, Taršani je deseti albanski državljanin ubijen na bojištu u toj zemlji. I njegovo telo je kao i drugih ubijenih Albanaca sahranjeno je u Siriji.

D. Lj. J.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here