Pronađite idealnu suknju

0

Suknja je komad garderobe koji mnogi smatraju simbolom ženstvenosti, mada je ovaj odevni predmet svojevremeno bio namenjen i muškarcima. U stara vremena egipatski faraoni su nosili suknje, Škoti su ponosni na kilt, japanski kimono je već legendaran, upravo kao i afrički kaftan. Zanimljiv je podatak da je nekada davno dužina suknje određivala status, pa su u srednjem veku dame iz viših krugova nosile suknje dugačke i po tri metra!
Mnoge žene danas nose isključivo pantalone, mada se suknje vraćaju u modu. Muškarci smatraju da su njihove partnerke najlepše i najprivlačnije upravo kada obuku suknju.
U priči o suknji nepravedno bi bilo izostaviti dva imena – Meri Kvant i Tvigi (pravo ime Lesli Hornbi). Dizajnerka Meri Kvant je pre 51 godinu prodala prvu mini suknju u svom butiku Bazar u Londonu. U časopisu “Vog” je te 1963. godine objavljena fotografije suknje iznad kolena. To je bila prava modna revolucija, a Meri Kvant je to ovako objašnjavala:
– Nisam izmislila mini suknju, već je ona stvorena na ulicama Londona. Ja sam samo pravila jednostavniju odeću u kojoj je moglo da se hoda, u kojoj je moglo da se skače i trči. Dužinu su određivale same mušterije. Suknje koje sam nosila bile su veoma kratke, a mušterije su vikale: Kraće, kraće!
Mini suknju je na pisti proslavila manekenka Tvigi, poznata po svojoj mršavosti. Bila je visoka 169 centimetara i imala svega 48 kilograma. U to vreme je mini suknja postala simbol ženske emancipacije i slobode. Žene svih godina počele su da skraćuju svoje suknje. Sredinom prošlog veka nositi mini suknju nije značilo samo biti modno osvešćen, već je bio pokazatelj koliko je žena savremena i spremna za nove izazove.
Naravno, ne mogu svi da nose mini suknje. Svaka dama ima jedan tip suknje u kojoj će izgledati neodoljivo. Žene s oblikom tela poput jabuke treba da nose kratke suknje s visokim strukom koje ističu noge, a skrivaju kukove. One kamufliraju kritični deo tela, a naglašavaju noge.
Ukoliko imate telo u obliku banane (struk, kukovi i ramena su skoro iste širine), odaberite suknju koja prati liniju tela. Uska suknja će naglasiti obline koje imate i tako malo dodati na volumenu, a istaći će i noge. Suknje sa dezenima, bez obzira da li je reč o tufnama, animal printu ili cvetnim šarama, takođe će stvoriti iluzija oblina. Kratke asimetrične ivice skrenuće pažnju i naglasiće noge.
Dame koje imaju figuru s naglašenim kukovima (oblik peščanog sata) treba da kupe takozvanu suknje takozvanog pencil kroja. Ovakav kroj vizuelno smanjuje kukove i ublažava obline. One su idealne za posao, ali u kombinaciji s nekom štosnom bluzom ili košuljom možete je nositi i u druigm prilikama.

Za uže kukove
Dame koje su građene u obliku kruške imaju široke kukove, ali i punije noge. Izgledaće odlično u suknjama A kroja s visokim strukom. One naglašavaju srednji deo tela i vizuelno smanjuju širinu bokova. Odličan izbor su i suknje srednje dužine koje prate liniju tela ili suknje do kolena sašivene od laganih, lepršavih materijala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here