BAROZO:Putin želi Evroazijsku uniju

0

OPRAŠTA SE SA NAPADIMA: Žoze Manuel Barozo

Zemlje EU bore se da usaglase stavove o pristupu krizi u Ukrajini, uprkos opšte prihvaćenoj osudi poteza Rusije, pohvalio se odlazeći predsednik Evropske komisije, Portugalac Žoze Manuel Barozo.
Posle deset godina na toj funkciji, Barozo bi trebalo da je uskoro napusti, a na odlasku ocenjuje da je ukrajinska kriza najveća pretnja za bezbednost u Evropi od pada Berlinskog zida, koja nosi veću mogućnost za destabilizaciju od ratova na Balkanu 90-ih godina.
Barozo je rekao i da su evropske zemlje odlučile da podrže Ukrajinu i pokažu da potezi Rusije moraju da povuku posledice, ali je dodao da je prihvatanje zajedničkog odgovora na ovu situaciju "još uvek u proceduri", zbog različitih stavova članica Evropske unije.
 

Ruske pare u seobi
Odlivu kapitala nisu doprinele samo evropske i američke kompanije koje nisu želele da se njihov novac nađe zarobljen u sankcijama Brisela i Vašingtona, već i ruske banke koje su hitno krenule s prebacivanjem para van granica Rusije kako bi mogle da plaćaju inostrane obaveze i kreditiraju ruske poslovne ljude.

"Da budemo iskreni, to jeste nešto što treba rešavati", naglasio je Barozo.
Barozo, koji je podsetio da se tokom svog mandata sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom najmanje 20 puta, kao i da je sa njim često razgovarao tokom krize, rekao je da iza nje stoje Putinove ambicije da ojača veze s nekim od bivših sovjetskih republika i stvori Evroazijsku uniju.
"On želi da izgradi i proširi svoju zemlju kako bi postala Evroazijska unija, neka vrsta polarizacije moći, nažalost suprotstavljena Evropskoj uniji", optužio je Barozo šefa Kremlja.
Kampanja protiv Putina i Rusije vodi se i "jezikom novca". Tako Evropska centralna banka (ECB) procenjuje da je odliv kapitala iz Rusije možda i četiri puta veći od onoga koji Kremlj priznaje, a sve je to posledica izbijanja ukrajinske krize i sankcija EU i SAD prema Moskvi.
Predsednik ECB, Italijan Mario Dragi, kaže:
– Novac odlazi iz Rusije u ogromnim količinama i dosad je izvučeno oko 160 milijardi evra iz te zemlje.
Tu brojku valja uzimati s rezervom, s obzirom na medijski rat koji Zapad vodi protiv Moskve.
Rusko Ministarstvo finansija priznalo je da je iz te zemlje povučena 51 milijarda dolara u prvom kvartalu, ali i da je od tada "sigurno ta brojka veća i u porastu".
Kris Vafer iz konsalting firme "Marko Advajseri" u Moskvi, navodi da je očigledno kako je finansijski udarac na Rusiju bio toliko jak da je značajno doprineo odluci Vladimira Putina da ublaži pritisak na Ukrajinu.
– Putin je u velikoj meri ostvario svoj naum da federalizuje Ukrajinu i nije mu cilj da dalje urušava rusku ekonomiju, pa je odlučio da smekša pristup – smatra Vafer.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here