Na sliku i priliku svog tasta

0

 

UZMI SVE ŠTO JE ŽENINO: Što imućnija, to bolje
 

 

BEOGRAD – Ne dešava se često da muškarci preuzmu ženino prezime, mada je ovih dana već bilo dva slučaja. Običaj je da žena uzme muževljevo prezime, a muškarci menjaju svoje samo iz nekih drugih, praktičnih razloga. Ipak, iako se sve češće događa, nije uobičajeno – kaže Snežana Lakčević, šef odseka Zvezdara, u Sektoru za lična stanja građana, vođenje matičnih knjiga i izbornih prava grada Beograda. Muškarci će svoje prezime promeniti tek ukoliko im to predstavlja olakšanje zbog papirologije ili ukoliko, primera radi, zajedno sa svojom ženom poseduje firmu. Praksa pokazuje da će muškarac posegnuti za ženinim prezimenom i ukoliko je njena familija imućnija.
x Zvanični podaci i statistika o tome koliko muškaraca promeni svoje prezime, preuzimajući ženino, ne postoji u Srbiji. "Radim kao matičarka na venčanjima godinama. Susretnem se, u proseku dva-tri puta tokom godine sa situacijom da muškarac želi da preuzme ženino prezime. To se retko dešava, ali mislim da to jednostavno nije deo naših običaja. Kad na venčanju kažemo muškarcima da i oni imaju pravo da uzmu ženino prezime, kao da se uvrede. Ukoliko može da se govori o napretku, onda bi ovi brojevi svakako to trebalo da predstavljaju – kaže matičarka Mirjana Sikimić.

SVAKA DRUGA IMA DVA PREZIMENA: Neveste
 

x Jedni od pobornika shvatanja da supružnici treba da imaju ista prezimena su i sveštenici. Uobičajeno objašnjenje jeste da zadržavanjem svojih prezimena muž i žena ne mogu da ostvare neophodno zajedništvo u braku u pravoj meri. Neki muškarci, sa druge strane, na ovaj način pokušavaju da "prevare" zakon, nadajući se da će promenom prezimena izbeći neku zakonsku obavezu. Međutim, to im skoro nikad ne uspeva. Prema Porodičnom zakonu, supružnici se prilikom sklapanja braka mogu sporazumeti da svaki od njih zadrži svoje prezime, kao i da umesto svog uzmu prezime drugog supružnika. Takođe, mogu svom prezimenu da dodaju prezime drugog supružnika ili da prezimenu supružnika dodaju svoje.
x Osim što se retko dešava da muškarci preuzimaju ženino prezime, neobična pojava je i da svom prezimenu dodaju njeno. Uglavnom se na ovaj korak odlučuju ukoliko njihova buduća supruga ima strano prezime. Ipak, ono što matičari ističu kao trend jeste da žena zadrži svoje i doda muževljevo prezime. Prema grubim procenama, svaka druga žena ima dva prezimena. Zakon sa druge strane, ne ograničava broj puta koliko jedna osoba može da promeni prezime.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here