Filip me ubeđuje da igram za Srbiju

0
Nahvalili jedan drugog
Dvojica prijatelja izuzetno cene fudbalske kvalitete onog drugog i ne štede na komplimentima.
– Filip je najbolji levonogi igrač u ligi, najbolji je dribler i veoma je prodoran. Tokom utakmice upućuje veliki broj korisnih centaršuteva, a na treningu niko ne sme da stane u živi zid kada on uzme loptu, jer ima razoran šut – hvali Rišairo Živković, a Filip Kostić uzvraća:
-Riči je ekstremno brz igrač sa izuzetnim osećajem za gol. Rođen je za špica i postizanje golova. Predviđam mu veliku svetsku karijeru.

Rišairo Živković i Filip Kostić su hit Groningena i holandskog šampionata. U jednog od njih Srbija se zaljubila, a da ga nije "pošteno" ni gledala na terenu, drugi je prvo zaveo zemlju "lala", pa tek onda otadžbinu iz koje je otišao pre dve sezone. Jedan je "suva egzotika", dok je drugi pravi, pravcati Šumadinac. Jednome se još nadamo u dresu "orlića", a drugi je pokazao da bi mogao da bude među ključnim faktorima za njihov odlazak na EP.
Rišairo Živković ima samo 17 godina i 2. decembra 2012. protiv Heraklesa postao je najmlađi debitant u istoriji Groningena, a neobičnu kombinaciju imena i prezimena duguje činjenici da mu je majka, čije prezime nosi, iz Srbije, dok mu je otac s Kurasaa, ostrva u južnom Karipskom moru.
Četiri godine stariji Filip Kostić ove sezone je među najbolje ocenjenim fudbalerima lige, a asistencijama i golovima je najavio da su i "Ponos severa" i Srbija dobili novog Dušana Tadića.
"Mocart sport" je objavio paralelni intervju sa mladim zvezdama sa stadiona Euroborg, s tim da se već zna da će Živković sledeće sezone igrati u Ajaksu.
Rišairo je nedavno izjavio da u Srbiji navija za Partizan, a da bi jednog dana želeo da igra za Real. Zbog čega baš ta dva kluba?

Filmovi, muzika, devojke…
Dok Riči voli da se opušta uz akcione filmove i hip-hop muziku, Filip kroz smeh priznaje da ima nešto drugačije afinitete:
– Više me zanimaju dobri restorani, putovanja, automobili i žene, a-ha-ha… Avanturističkog sam duha, slušam sve vrste muzike i takođe volim akcione filmove, ali ih retko kada gledam.

– Kada sam bio mali, Partizan je igrao protiv Groningena u Ligi Evrope. Bio sam na tribinama i posle utakmice dobio dres crno-belih. Od tog dana navijam za taj beogradski tim. Što se tiče Reala, pa to je "kraljevski klub", najbolji je na svetu i u njemu su uvek igrale najveće fudbalske zvezde. Verujem da svaki dečak koji počinje da se bavi fudbalom ima sličan san.
Za razliku od Živkovića, Kostić nije navijač nijednog od beogradskih "večitih", ali ambicije i snovi su mu jednako veliki:
– Navijam za Radnički iz Kragujevca, zato što mi je taj klub omogućio da napredujem u karijeri i ostvarim san. Ja sam iz Kragujevca i cela moja porodica navija za Radnički. Inače, moj stric Negomir je dugo bio kapiten kluba, dok je brat Marko branio za Radnički. Kada je reč o ambicijama, voleo bih da jednog dana zaigram za neki od vrhunskih svetskih klubova, nebitno da li je u pitanju Barselona, Real, Bajern, Mančester Junajted…
 

Pirot i Kragujevac
Rišairo Živković je često isticao da mu je vreme koje je tokom detinjstva proveo u Srbiji ostalo u najlepšem sećanju, a jedna od njegovih omiljenih uspomena vezana je za fudbal.
– Mnogo toga mi je ostalo u divnom sećanju, ali eto izdvojio bih vreme koje sam provodio trenirajući sa svojim vršnjacima iz pirotskog Radničkog.
Na ovo se nadovezao Kostić koji želi da svom prijatelju pokaže još neke krajeve naše zemlje:
– Voleo bih da mu pokažem moj Kragujevac. Upoznao bih ga sa mojim načinom života u tom gradu. Obećao mi je da će uskoro doći.

Kada se radi o fudbalskim uzorima, oba mladića poštuju veliki broj starijih kolega, međutim samo jedan od njih dvojice ima nekog na kog se ugleda.
– Uzor mi je Kristijano Ronaldo, ali mi se mnogo dopadaju i Radamel Falkao i Zlatan Ibrahimović – kaže Rišairo, a Filip nastavlja:
– Iskreno cenim veliki broj fudbalera, među njima i našeg Dušana Tadića, koji je jedan od najboljih fudbalera u Holandiji i zaista sjajna osoba, ali ne mogu da kažem da imam neki uzor.
Rišairo će sledeće sezone igrati za slavni Ajaks.
– Odabrao sam Ajaks jer nisam želeo da idem iz Holandije, a "kopljanici" su najbolji klub koji ova zemlja ima. Ne brinem se, znam da će konkurencija biti veoma jaka, ali verujem da ću se izboriti za svoje mesto i da ću uspeti da doprinesem ekipi.
I za Filipa Kostića se uveliko raspituju drugi klubovi.
– Trenutno se vode pregovori s više klubova, tako da nisam siguran gde bih mogao da nastavim karijeru. Ali moram da istaknem da se zasad osećam super u Groningenu, ovde su me sjajno prihvatili, navijači me vole, cene ono šta radim za tim, tako da ne žurim nigde.
Srpska sportska javnost polagala je mnogo nade u to da će Filip uspeti da ubedi Rišaira da odabere našu reprezentaciju. Mada se zasad ta priča ne odvija onako kako bismo mi želeli, Živković kaže da još nije sve izgubljeno za "orlove".
– Zasad nosim dres Holandije, ali mlade reprezentacije. Možda ću nekada obući dres A selekcije Srbije, još nije kasno za to. Filipovi argumenti su veoma uverljivi, on me i dan-danas ubeđuje da igram za Srbiju. Vrlo je uporan… – kaže Rišairo Živković.

Pričaj srpski da te razumem
Kada su zajedno, Rišairo Živković i Filip Kostić u komunikaciji koriste srpski jezik.
– Otkako je Filip došao u Groningen, moj srpski je mnogo tečniji – priznao je Rišairo Živković.

Filip Kostić je odličan "pregovarač":
– Pričao sam mu koliko je dobro igrati za Srbiju, koji su sve fudbaleri svetske klase igrali u reprezentaciji naše zemlje, koje zvezde trenutno igraju u njoj. Prenosio sam mu atmosferu iz mlade reprezentacije, iz svlačionice, s tribina… Pričao sam mu koliko srpski narod voli reprezentaciju i kakav status u zemlji imaju njeni članovi, koliko su poštovani, kako ih ljudi doživljavaju.
Kostiću je ne tako davno protiv mlade reprezentacije Belgije selektor Radovan Ćurčić konačno ukazao poverenje od prvog minuta i to je rezultovalo najboljom partijom "orlića" od početka kvalifikacija.
– Navikao sam i u Groningenu tokom prve sezone da se dokazujem iz senke, da čekam strpljivo na svojih pet minuta. I u klubu mi kažu da je moj najveći kvalitet to što sam najbolji kada je najteže. Tako je bilo i s mladom reprezentacijom. Sad su nam šanse da se plasiramo na EP veoma velike. Imamo najbolji tim u grupi, što smo i pokazali na utakmici u Belgiji.

Golgeteri i asistent
Koliko su njih dvojica ove sezone važni za Groningen pokazuju i brojke. Živković i Kostić su trenutno najbolji strelci ekipe, sa po devet golova.
Kostić je i najbolji asistent ekipe (sedam).

Rišairo Živković kaže da je imao prilike da gleda mladu i A reprezentaciju Srbije.
– Mladu reprezentaciju pratim zbog Filipa i smatram da ima dosta talentovanih igrača, previše da bih nabrajao. Najjaču selekciju Srbije sam mnogo više gledao dok sam bio mlađi. Mada sam napadač, kao mali sam voleo Nemanju Vidića koji je zaista svetska zvezda.
Mladi fudbaleri tvrde da ih slava koju su iznenada stekli nije previše promenila i da su i dalje sasvim "obični" momci.
– Svesni smo da smo tek na počecima svojih profesionalnih karijera i da je dug put pred nama. Zato se trudimo da čvrsto ostanemo na zemlji. Zasad nam to dobro ide, nadam se – iskren je Kostić.
 

Počeo u Radničkom
Ime i prezime: Filip Kostić
Datum rođenja: 1. novembar 1992.
Mesto rođenja: Kragujevac
Godina: 21
Visina: 1.78m
Klub: Groningen
Broj na dresu: 11
Karijera: Radnički Kragujevac (2009-12), Groningen (2012-)
Reprezentacija: Srbija (U21)

Rođen u Holandiji
Ime i prezime: Rišairo Živković
Datum rođenja: 5. septembar 1996.
Mesto rođenja: Asen (Holandija)
Godina: 17
Visina: 1.86m
Klub: Groningen
Broj na dresu: 30
Karijera: FVV Fokshol (mlađe kategorije), Groningen (2007-12 mlađe kategorije, 2012-2014), Ajaks (2014-)
Reprezentacija: Holandija (U19)

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here