IZ DANA U DAN

0

5. maj
– 1957. Na početku novog kvalifikacionog ciklusa, za Svetsko prvenstvo u Švedskoj 1958. godine, fudbalska reprezentacija Jugoslavije gostovala je u Atini gde je sa Grčkom odigrala susret bez golova – 0:0.

6. maj
– 1980. Rođena je nekadašnja sjajna američka plivačica Bruk Benet, trostruka olimpijska šampiona na 400 i 800 metara kraul. Na OI u Atlanti 1996. osvojila je jednu, a četiri godine kasnije u Sidneju dve zlatne medalje. Ima dva "srebra" sa Svetskih prvenstava.

7. maj
– 1986. Rumunska Steaua postala je prva fudbalska ekipa sa evropskog "Istoka" koja je osvojila "srebrnu amforu" Kupa šampiona. Bukureštanskoj ekipi to je, kao i Crvenoj zvezdi pet godina kasnije, uspelo boljim izvođenjem jedanaesteraca u finalu sa velikom Barselonom. Proslavio se golman Helmut Dukadam, koji je nadmudrio četvoricu Barsinih penaldžija. Za Steauu je tada igrao i mladi Miodrag Belodedić!

8. maj
– 1954. U Manili, glavnom gradu Filipina, neposredno pred otvaranje 2. Azijskih igara, osnovana je Fudbalska konfederacija Azije, danas jedna od šest "podsaveza" FIFA. U tom trenutku bilo je 12 država osnivača (Avganistan, Burma, Kineski Tajpeh, Hongkong, Indija, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Pakistan, Filipini, Singapur i Vijetnam). Danas okuplja 49 članica, a pored dugogodišnje organizacije klupskog prvenstva sveta ova konfederacija diči se i organizacijom Mondijala u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine.

9. maj
– 2001. Fudbaleri Partizana deveti put u klupskoj istoriji osvojili su trofej Kupa, i to na najlepši mogući način – savladavši u finalu najvećeg rivala Crvenu zvezdu na "Marakani" sa 1:0. Crveno-beli su tokom utakmice imali više šansi za gol, ali ih nisu iskoristili, a crno-beli su znali da iskoriste jednu, ali zlata vrednu priliku: Dejan Ilić je sve vreme meča odlično pazio svog prezimenjaka iz Partizana Sašu, ali mu je u 65. minutu praktično poklonio loptu koju je sad već legendarni kapiten crno-belih poslao u mrežu, za konačni trijumf.

10. maj

– 1967. Spajanjem Alkmara i Zanstreka osnovan je AZ Alkmar, holandski fudbalski klub koji je po dva puta osvojio titulu i trofej Kupa u "zemlji lala". Najveći uspeh na međunarodnoj sceni ovaj klub je ostvario 1981. godine kad je stigao do finala Kupa UEFA, u kojem je u spektakularnom meču bio poražen od engleskog Ipsviča sa 5:4.

11. maj

– 1977. Rođen je Finac Jane Ahonen, jedan od najuspešnijih "letača" u istoriji skijaških skokova. Uz dva srebra sa Zimskih olimpijskih igara, ima i pet titula svetskog šampiona, kao i još tri srebrna i dva bronzana odličja na Svetskim prvenstvima. Četiri puta je trijumfovao na prestižnom turniru Četiri skakaonice, a sa 36 pobeda i ukupno 108 "podijuma" rekorder je po broju osvojenih poena u Svetskom kupu. Bio je poznat po nadimcima Maska i Kralj orlova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here