Krenula i kopnena ofanziva

0

Jevrejska država je intenzivirala svoju jedanaestodnevnu vojnu kampanju protiv Hamasovih lidera time što je preksinoć pokrenula kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze. Akcija je usledila posle neprestanih raketnih napada iz Gaze na gradove u unutrašnjosti Izraela, a naročito pošto je Hamas odbacio egipatski plan o prekidu vatre koji je bio predložen ove sedmice.

Više od 250 Palestinaca je poginulo od početka izraelske vojne kampanje. U raketnim napadima Hamasa poginuo je jedan izraelski civil.
Lider Hamasa Kaled Mašal izjavio je juče da je kopnena ofanziva Izraela na Pojas Gaze – osuđena na propast.
"Ono što je okupator Izrael propustio da postigne kroz vazdušne i udare s mora, neće biti u stanju da postigne kopnenom ofanzivom. Osuđena je na propast", rekao je Mašal u katarskoj prestonci Dohi, gde živi u izgnanstvu.
Portparol Hamasa u Gazi rekao je nešto ranije da će " Izrael platiti visoku cenu" za pokretanje kopnene operacije i da je islamistički palestisnki pokret "spreman na konfrontaciju".
Mašal je rekao da Hamas ima "jasne zahteve", uključujući kraj agresije i kolektivnog kažnjavanja protiv našeg naroda u Gazi i na Zapadnoj obali, kao i prekid opsade Gaze", kako je rekao.
On je insistirao da je "izvor problema izraelska okupacija i izgradnja naselja," za koje je rekao da će ih se palestinski narod " osloboditi pre ili kasnije", ne ulazeći u detalje. Lider Hamasa je takođe pozvao međunarodnu zajednicu da "preuzme odgovornost i okonča izraelski terorizam".
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu kaže da je naložio vojnim snagama da se pripreme za "značajnu ekspanziju" kopnenih operacija protiv militantnih grupa u Gazi. Po njemu, vojska je dobila instrukcije da nanese udar mreži tunela Hamasa, "što nije moglo da bude učinjeno samo iz vazduha".

 

 

 

Uvod u krvoproliće

Palestinski lider Mahmud Abas pozvao je Izrael da zaustavi kopnenu operaciju u Pojasu Gaze, istakavši da će izazvati više krvoprolića i iskomplikovati napore da se sukob okonča. Abas je to rekao samo nekoliko sati pošto je Izrael pokrenuo kopnenu ofanzivu, čij je cilj da udari na islamistički Hamas.

Francuz mirotvorac

Ministar spoljnih poslova Francuske, Loran Fabijus, pokušava da turnejom po Egiptu, Jordanu u Izraelu, doprinese okončanju sukoba u Pojasu Gaze. Ti sukobi su izazvali pojačane napetosti i u samoj Francuskoj, gde je bilo nereda u Parizu, ispred sinagoga i jevrejskih radnji. Francuska ima najveću muslimansku i jevrejsku zajednicu u zapadnoj Evropi i ekstremisti na obe strane su bili umešani u nasilje.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here