Junkeru zviždali i izvređali ga

0

 

Novi predsednik Evropske komisije izazvao je gnev evroskeptika tvrdnjama da evro čuva ekonomiju i da je slobodno kretanje radne snage "šansa".

Uzvici i aplauzi podrške bili su pomešani sa uličnim pogrdnim povicima ("Đubre!"), svađama i isterivanjem jednog poslanika iz sale. Takva "rasprava" je juče u Evropskom parlamentu u Strazburu prethodila izboru Luksemburžanina Žan-Kloda Junkera za novog predsednika Evropske komisije (422 glasa za i 250 protiv).
Kako to procedura predviđa, Junker se uoči tajnog glasanja obratio poslanicima predstavljajući svoj program. Tri najveće političke grupe – Narodna evropska partija desnog centra, socijalisti i liberali unapred su ugovorili podršku Junkeru i većinu glasova prisutnih od ukupno 751 poslanika.
Najžešći su bili članovi britansko-francuskog "dvojca" – Nejdžel Faraž (rekao je da tajno glasanje uz samo jednog kandidata, potpuno u "sovjetskom" stilu i predstavlja ruganje građanima). Francuskinja Marin Lepen rekla je da Junker ne predstavlja nikoga "kao ni ostali evropski funkcioneri".
U zamenu za podršku, Junker je dao brojna obećanja (sažeta u formulu "socijalno-tržišne ekonomije").
On je priznao da je u toku dužničke krize EU počinila mnogo grešaka jer je morala da "opravlja avion koji se zapalio u letu", ne analizirajući pri tom socijalne posledice koje će doneti tada preduzete finansijske mere.
Najavio je program industrijske obnove Unije uz investicije od oko 300 milijardi evra (infrastruktura, naučna istraživanja, brzi internet, obnovljive energije i energetska samostalnosti EU).
– Unija je mnogo izgubila na ugledu. Samo slep i gluv ne uočava da je jaz između ervopskog građanina i EU sve veći, istakao je Junker, inače višedecenijski briselski birokrata. Spomenuo je i neophodne reforme za smanjenje nezaposlenosti i privlačenje investitora.
Kao bivši čelnik zone evra, on je ovu valutu pohvalio rekavši da ona "štiti evropske građane i evropsku ekonomiju od monetarnog haosa" i na tom mestu su ga politički neistomišljenici zasuli glasnim uzvicima negodovanja.
Pravu uzbunu izazvala je i njegova tvrdnja da slobodno kretanje radne snage "nije pretnja, već šansa koju treba iskoristiti".

 

 

 

 

Novi prijem posle 2019. godine

Junker je rekao da sledećih pet godina sigurno neće biti proširenja EU, ali da se pregovarački proces sa zemljama kandidatima nastavlja, dodajući da je zemljama Balkana mesto u Uniji.

Bugarka umesto Eštonove?

Od vanrednog samita lidera EU očekuje se da jednoglasno usvoje imenovanje novog šefa evropske diplomatije. Britanku Ketrin Ešton mogle bi da zamene (po ključu o rodnoj ravnopravnosti) Italijanka Frederika Mogerini ili Bugarka Kristina Georgijeva.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here