Ubijaju i ruše

0

 

 

Uprkos insistiranju Evrope da se pronađe diplomatsko rešenje za krizu u Ukrajini, kijevske vlasti odbacile su mogućnost primirja dok se proruske snage na istoku Ukrajine ne razoružaju. Odgovor proruskih pristalica i boraca za nezavisnost je jasan – snage samoodbrane ne samo da ne nameravaju da polože oružje, već počinju da formiraju profesionalnu vojsku. To je po rečima komandanta Donjecke Narodne Republike Igora Strelkova neophodno kako bi se suprotstavili vojnoj ofanzivi ukrajinske armije.
-Osam hiljada ljudi bilo bi dovoljno da se jednom i za svagda zaustavi ukrajinska armija, koja ima veliku prednost zato što mi, zarad mobilnosti i brzine, imamo velike praznine u odbrani. Nama je pozadina i dalje loša. Borićemo se i zaustaviti ih, ali bez aktivnijeg učešća stanovništva Donbasa u odbrani, biće veoma teško izdržati – rekao je Strelkov. Petro Porošenko, novi lider Ukrajine koga podržava Zapad, kaže da će biti nastavljena "efikasna dejstva ukrajinske vojske", kao i da se sada vodi "bitka za ukrajinsku nezavisnost". On veruje da će njegov mirovni plan biti ostvaren do kraja godine. Posle pohoda u kojem je osvojen Slavjansk, glavno uporište proruskih snaga, a potom i Kramatorskog, ukrajinska vojska je nastavila žestoku operaciju u Luganskoj oblasti. Juče su najmanje dve osobe poginule, a šest je ranjeno kada je vojska Kijeva granatirala ovaj grad.

 

 

Novi američki ambasador

Moskva je prihvatila nominaciju Džona Tefta za novog ambasadora SAD u Rusiji, potvrdio je savetnik za spoljnu politiku ruskog predsednika, Jurij Ušakov, dodajući da dobro poznaje Tefta, kojeg je nazvao "profesionalnim diplomatom", mada nije komentarisao njegov rad u Gruziji i Ukrajini. "Činjenica je da je on radio u Rusiji, da poznaje našu zemlju i da govori ruski", dodao je Ušakov. Ako i američki Senat potvrdi izbor Tefta, on će u Moskvi naslediti Majkla Mekfola, koji je dao otkaz u februaru, posle samo dve godine na tom mestu. Teft je bio i otpravnik poslova u Moskvi između 1996. i 1999. godine.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here