Suzavac i šok bombe “urazumile” Albance

0

U sukobima policije i Albanaca u petak u Skoplju 22 policajca i nekoliko demonstranata je povređeno, šest osoba je privedeno. Posle podnevne molitve u Jaja-paša džamiji Albanci su protestovali protiv doživotne kazne zatvora izrečene ubicama petorice Makedonaca kod Smiljkovskog jezera. Situacija se u subotu normalizovala, ali su tragovi divljanja Albanaca bili vidljivi.
Protest nekoliko hiljada Albanaca organizovanih preko društvenih mreža započeo je mirno oko 13.30. Oni su na proteste izašli protiv prvostepene presude izrečene šestorici Albanaca osuđenih za terorizam, verujući da osuđena grupa nije pobila petoricu Makedonaca, već da se radi o montiranom slučaju.
Posle molitve, demonstranti su peške krenuli od skopske džamije ka Osnovnom sudu uzvikujući parole: Mafijaška država, Jankulovska terorist, Hoćemo pravdu, Nismo teroristi, OVK, Velika Albanija, Alah je veliki, Stop montiranim procesima….
Na Bit pazaru su im se pridružili i drugi, pretežno mladi Albanci. Kada su došli do Suda, razularena masa je napala policiju kamenicama, betonskim pločama, flašama i drugim tvrdim predmetima, a napadnute su i novinarske ekipe. Stradala je i fasada Osnovnog suda, izlomljena su stakla na zgradi, sudnice i kancelarije su znatno oštećene, a povređena su i dvojica zaposlenih u sudu.
Policija je na napade odgovorila šok bombama i suzavcima, a kada je razularena masa krenula ka zgradi makedonske vlade, policija je upotrebila i vodene topove. Sukob sa policijom je trajao do kasno uveče, a posle nasilnih protesta, duž ulica kojima su prolazili demonstranti, iza njih su ostajali izlomljeni izlozi dućana, oštećena vozila, prevrnuti i zapaljeni kontejneri, kamenje, cigle, betonske ploče i izlomljeno staklo.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here