Morales protiv “svetske vlade”

0

Zemlje članice Grupe 77 (G77) i Kina pozvale su sinoć u Santa Kruzu međunarodnu zajednicu da do 2030. godine iskoreni siromaštvo u svetu.
"Iskorenjivanje siromaštva predstavlja najveći izazov u svetu i nezaobilazan je uslov za trajni razvoj svih država", navodi se u zajedničkoj deklaraciji na kraju samita G77.

Brane male zemlje

Grupa 77, organizacija zemalja u razvoju u okviru UN, formirana je 15. juna 1964. godine. Ta grupa broji 130 zemalja iz Latinske Amerike, Afrike i Azije. Cilj te organizacije je da manje razvijene zemlje ne ostanu u senci razvijenih, posebno po pitanju ekonomije i uticaja u organima UN.

U deklaraciji se predlažu nove mere protiv društvenih nejednakosti, zaštite suvereniteta zemalja i životne sredine, kao što je proširenje Saveta bezbednosti UN, čemu se protivio domaćin skupa, predsednik Bolivije Evo Morales, koji je predložio ukidanje Saveta bezbednosti UN, ocenjujući da "podstiče ratove i invazije velikih imperijalističkih sila koje žele da se domognu prirodnih resursa u okupiranim država".
Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe zatražio je ukidanje sankcija Zimbabveu. Najstariji afrički predsednik, 90-godišnji Mugabe, optužen je za masovnu krađu na izborima i druge malverzacije.
Kina je učestvovala na skupu pošto je članicama G77 dala više od 100 milijardi dolara zajma od 2005. do 2013. godine,
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here