Granatama na Slavjansk

0

Ukrajinska vojska granatira centar grada Slavjanska, u regionu Donjecka u istočnoj Ukrajini, izjavila je portparolka gradonačelnika Slavjanska Stela Horoševa, a prenosi Tanjug. Fabrika nameštaja u Slavjansku gori nakon artiljerijskog napada.
"Centar grada je upravo pod artiljerijskom paljbom. Jedna od granata je eksplodirala blizu zgrade gradske vlade", rekla je juče Horoševa za Itar-TASS.

Zapaljena fabrika nameštaja
 

U granatiranju su poginule četiri osobe, među kojima i jedno dete. Mnogo ljudi je ranjeno, saopštile su lokalne odbrambene snage. Portparolka je istakla da je komunikacija mobilnim telefonima otežana i da postoje ozbiljni problemi sa pijaćom vodom.
– Vode imaju samo oni koji su napravili zalihe flaširane vode ili imaju svoje bunare – dodala je portparoka.
Kako je napomenula Horoševa, većina grada nema struju, a ukrajinska vojska noću koristi svetleće projektile. U međuvremenu, proruski aktivisti izveli su dosad najžešći napad na međunarodni aerodrom u Lugansku. Napad je počeo neposredno posle inauguracije novoizabranog ukrajinskog predsednika Petra Porošenka. Aerodrom, koji je već neko vreme zatvoren zbog sukoba, jedno je od retkih mesta u toj oblasti koje nije pod kontrolom separatista.
– Jasno je da pobunjenici pokušavaju da unište zgradu koja kontroliše snabdevanje aerodroma strujom – rekao je agenciji Frans pres pripadnik ukrajinskih snaga zaduženih za bezbednost aerodroma. – To je prvi napad ove vrste. Dosad je bilo samo manje razmene vatre.
Proruski separatisti proglasili su u maju nezavisnost "Luganske narodne republike", skoro istovremeno kad i susedne "Donjecke narodne republike".
Narodni skup ili, kako se često naziva "narodno veće", održan je juče na centralnom kijevskom Trgu nezavisnosti, Majdanu, a okupljeni su tražili da vide novog predsednika Ukrajine Petra Porošenka i da čuju izveštaj o rezultatima koje je vlada postigla posle 100 dana rada.
Kijevska zajednica i Majdan žele javni sastanak sa Porošenkom, novim gradonačelnikom prestonice Vitalijem Kličkom, kao i izveštaj o radu vlade za prvih 100 dana, saopštili su organizatori skupa. Aktivisti su pročitali spisak od 16 zahteva za Porošenka. Oni su, takođe, pozvali novog predsednika da ne štedi napore da obezbedi dostojanstvo i pravdu za sve i očuva ključne ukrajinske vrednosti. Među drugim zahtevima su i usvajanje novog ustava, decentralizacija moći, kao i pravo za sve zajednice da opozovu bilo kog zvaničnika iz bilo koje grane vlasti na svojim teritorijama.
 

Oslobođeni novinari
Reporteri ruskog TV kanala Zvezda, koji su u Ukrajini privedeni 6. juna, oslobođeni su, objavio je ruski kanal Rusija 24. Snimatelj Andrej Sušenkov i video-inženjer Anton Mališev, ušli su na teritoriju Ukrajine zvanično 4. juna kako bi pratili inauguraciju novog ukrajinskog predsednika Petra Porošenka. Kontakt s njima izgubljen je 6. juna uveče, pošto su stigli na kontrolni punkt u regionu Donjeck. Uredništvo TV kanala Zvezda, Savet za zaštitu ljudskih prava, Udruženja novinara Rusije i Moskve, kao i Evropska komisija prethodno su zatražili od Ukrajine da oslobodi ruske novinare.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here