Krvavi izbori u Siriji

0

 


 

Sirijci su u utorak počeli da glasaju na predsedničkim izborima od kojih se očekuje nadmoćna pobeda sadašnjeg predsednika Bašara al Asada u jeku građanskog rata koji je razdelio zemlju i odneo više od 160.000 života.
– Nadamo se sigurnosti i stabilnosti – kazao je jedan od prvih glasača Husam al-Din al Avs, učitelj arapskog na biralištu u srednjoj školi u Damasku. Upitan ko će pobediti odgovorio je: "Uz božju pomoć predsednik Bašar al Asad."
Asadu su na izborima protivnici dvojica relativno nepoznatih političara koji su dobili saglasnost parlamenta da učestvuju na izborima. Izbori se održavaju više od tri godine nakon što su u Siriji izbili protesti koji su pozivali na reforme nakon četiri decenije vladavine Asadove porodice. Vlasti su odgovorile silom i pobuna je prerasla u građanski rat.
Sirijski predsednik Asad kandidovao se treći put za sedmogodišnji mandat i očekuje ubedljivu pobedu. Lider opozicije Ahmed Džarba pozvao je Sirijce da "ostanu kod kuće", a opozicioni aktivisti koji su pokrenuli pobunu inspirisanu Arapskim prolećem u martu 2011. ocenili su da se u Siriji održavaju "krvavi izbori".

 

Prvo glasanje

Sirijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je više od 15 miliona Sirijaca pozvano da učestvuju u onome što su teorijski prvi izbori u zemlji u poslednjih 50 godina, koliko su Asad i njegov otac Hafez obnavljavali svoje mandate na uzastopnim referendumima.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here