Počela “operacija Španija”

0

 

 

Lekarska testiranja u Republičkom zavodu za sport su obavljena, kao i uvodni treninzi u Pioniru, pa je novi selektor najboljih srpskih košarkaša Aleksandar Đorđević sa pomoćnicima Miroslavom Nikolićem i Jovicom Antonićem u ponedeljak ujutro poveo 16 svojih izabranika put Kopaonika: To su Vasilije Micić, Nemanja Dangubić, tri Stefana – Jović, Birčević i Marković, Nikola Kalinić, Bogdan Bogdanović, Marko Simonović, Luka Mitrović, Vladimir Štimac, Miloš Teodosić, Nemanja Bjelica, Miroslav Raduljica, Dejan Kravić, kao i dva Vladimira, Lučić i Micov (verovatno će na blic odleteti do Istanbula zbog promocije u dresu Galatasaraja), koji će zbog problema sa leđima, odnosno jetrom, raditi po posebnom programu, a ujedno se i lečiti. Do 20. jula se očekuje i dolazak preostale trojice: kapitena Nenada Krstića, koji je dobio nekoliko dana odmora duže, kao i dvojice "ratnika" Golden Stejta, Nemanje Nedovića i Ognjena Kuzmića, zbog obaveza u Letnjoj NBA ligi, gde za sada pružaju veoma zapažene partije. Bilo kako bilo, prava
"operacija Španija" je tako počela! Jer, "orlovi" će na srpskoj planinskoj lepotici boraviti do 26. jula, a već sutradan će u Kragujevcu imati prvi test protiv B selekcije Srbije. Potom će, od 28. do 31. jula raditi u Beogradu, a prvog dana avgusta će otputovati u Trst, na turnir tokom kojeg će još učestvovati Italija, Kanada i BiH. Zatim se 7. avgusta putuje na turnir u Pau (Francuska), gde će tri dana proveravati formu u duelima protiv domaćina, Hrvatske i Grčke.
Pripreme će biti nastavljene u Beogradu (11-17. avgust) i biće okončane tradicionalnim turnirom Trofej Beograda (Angola, Argentina, Turska). Od 18. do 23. avgusta Đorđevićev tim radiće u Vršcu, a zatim će imati dva okršaja protiv Novog Zelanda (21. avgusta u Milenijumu i 24. u Pioniru). Pripreme će biti okončane od 25. do 27. avgusta. Odlazak na Svetski kup u Španiju zakazan je za 28, a prvi takmičarski duel protiv Egipta imaće 30. avgusta.
– Igrači su uvek najzaslužniji za rezultat i nadam se da ćemo im omogućiti optimalne uslove da pokažu talenat. To je, uostalom, naša dužnost. Osvajanje medalja u nacionalnom dresu, pogotovo Srbije, privilegija je izabranih ljudi. Mi smo naše ciljeve već istakli i to svakako jeste borba za medalju na Svetskom prvenstvu – istakao je Đorđević.
Upitan šta bi bilo neuspeh u Španiji, Đorđević je rekao "da ekipa ne prođe grupu" u kojoj će pored nas i Egipta biti Francuska, Iran, Brazil i Španija.

 

MARKOVIĆ: Kreće
dosadno "kopanje"
Pred šampionat Starog kontinenta 2007. u Španiji, tadašnji selektor Slavnić nije imao mnogo izbora i u Granadu je poveo podmlađeni tim. U tadašnjem se našao i Stefan Marković, kao 19-godišnjak debitant, najmlađi u ekipi. Taj šampionat nikome nije ostao u lepom sećanju, Srbija je takmičenje završila već posle prve faze. Sedam godina kasnije, "orlovi" će sa ispitima na SP početi upravo u Granadi. Markovića, međutim, prošlost ne opterećuje. Dobro raspoložen krenuo je u novu akciju, iako zna da će na Kopaoniku akcenat biti stavljen na kondiciju:
– Novo leto, novo veliko takmičenje. Počinje onaj dosadni deo, baza svega što ćemo ubuduće raditi. Najvažnije je da nas povrede zaobiđu i da spremni dočekamo SP, a onda ni rezultati neće izostati!

 

 

 

Damice bez evropske bronze

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije do 20 godina poražena je u susretu za treće mesto na Evropskom prvenstvu od Italije sa 68:63 (15:18, 17:13, 19:19, 17:13). Izabranice selektora Igora Poleneka ostale su bez bronzane medalje u Udinama posle uzbudljivog okršaja sa domaćom selekcijom, koji su obeležili brojni preokreti, a presudila je napeta završnica.
Kristina Topuzović je bila najefikasnija sa 16 poena, koliko je za Italijanke ubacila Gambarini.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here