IZ DANA U DAN

0

30. jun
-1974. Uprkos porazu od SR Nemačke "plavi" su imali šanse da prođu u polufinale Svetskog prvenstva, ali su morali da pobede Poljake. Vald stadion u Frankfurtu nam, međutim, nije doneo sreću kao u onoj majstorici sa Špancima. Dejna je u 25. minutu realizovao najstrožu kaznu, Karasi je izjednačio u 44, ali smo u nastavku još jednom poklekli (Lato, 62. minut) i taj poraz od 1:2 značio je kraj svih naših nadanja.
1. jul
-1990. Izuzetno uzbudljiv susret u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Italiji odigrale su reprezentacije Engleske i Kameruna – 3:2 posle produžetaka. Plat je Engleze doveo u vođstvo u 25, Kunde u 65. izjednačio iz penala, četiri minuta kasnije Ekeke je doveo afričku selekciju u vođstvo, da bi tek u 83. Lineker, takođe iz penala, sprečio senzaciju. Isti igrač doneo je Engleskoj pobedu u 105. minutu – ponovo sa bele tačke.
2. jul
-1972. Fudbalska reprezentacija Jugoslavije je na stadionu Morumbi u Sao Paulu poražena od Brazila sa 3:0. Strelci za "karioke" bili su Leivinja u 21. i 24. i Žaizinjo u 70. minutu.
3. jul
-1947. Rođen je Rob Rensenbrink, nekadašnji holandski fudbaler, koji je sa reprezentacijom ove zemlje igrao u dva uzastopna mondijalska finala. Najveći deo klupske karijere proveo je u ekipi Anderlehta, sa kojom je dva puta osvajao Kup pobednika kupova.
4. jul
-1998. Najubedljiviju pobedu od svih četvrtfinalista Svetskog prvenstva u Francuskoj ostvarila je selekcija Hrvatske i to sasvim neočekivano nad trostrukim svetskim prvakom Nemačkom – 3:0. Početak kraja "pancera" najavio je Jarni golom u 45, da bi pred kraj utakmice Vlaović u 80. i Šuker u 85. minutu Nemcima zapečatili sudbinu.
5. jul
-2006. Oko 66.000 gledalaca u Minhenu gledalo je rovovski rat Francuske i Portugala u polufinalu Svetskog prvenstva. Postignut je samo jedan gol i to iz jedanaesterca – najbolji igrač "trikolora" Zinedin Zidan u 33. minutu bio je siguran sa bele tačke i odveo Francusku u finale.
6. jul
-1997. Na jubilarnom 30. Evropskom šampionatu trijumf nad Hrvatima trojkom Saše Đorđevića u poslednjoj sekundi dao je krila reprezentaciji Jugoslavije da stigne do sedmog evropskog zlata. U finalu, "plavi" su se revanširali "azurima" – 61:49. Bilo je to prvo takmičenje bez Paspalja i Divca, kao i Dušana Ivkovića, koga je na klupi nasledio Željko Obradović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here