IZ DANA U DAN

0

9. jun
-1978. Rođen je Miroslav Klose, napadač italijanskog Lacija, već godinama jedan od najboljih strelaca nemačkog, ali i evropskog fudbala. U dresu “pancera” ovaj nekadašnji golgeter Kajzerslauterna, Verdera i Bajerna uvek blista, pa s velikim motivima očekuje početak Mondijala u Brazilu, jer mu je dovoljan samo jedan gol da stigne do brojke 15 i tako se izjednači sa najboljim svih vremena Brazilcem Ronaldom.
10. jun
-1990. Novosađanka Monika Seleš osvojila je svoju prvu od tri uzastopne titule na Rolan Garosu. Publika u Gradu svetlosti prisustvovala je istoriji, jer je jedna teniska kraljica – Nemica Štefi Graf u tom trenutku ustupala mesto novoj – “maloj Mo”. Naša igračica je u nezaboravnom meču pobedila sa 7:6, 6:4.
11. jun
-1950. U Bernu najbolji jugoslovenski fudbaleri priredili su pravu egzibiciju u prijateljskom susretu sa Švajcarskom i golovima Željka Čajkovskog u 10, Tomaševića u 23. Bobeka u 39. i Atanackovića u 89. minutu slavili pobedu od 4:0.
12. jun
-1952. Osnovan je slovački Fudbalski klub Košice, u vreme postojanja Čehoslovačke jednom i osvajač trofeja Kupa ove države. Od osamostaljivanja Slovačke, devedesetih godina prošlog veka, Košice su osvojile dve titule prvaka i još pet trofeja nacionalnog Kupa.
13. jun
-1979. U prijateljskom susretu u Parizu Crvena zvezda je savladala ekipu Pari Sen Ž?ermena sa 2:0, i to golovima centarfora Dušana Savića i Abida Kovačevića, za tu priliku pojačanja iz banjalučkog Borca.
14. jun
-1984. Rođen je Jurij Prilukov, trofejni ruski plivač slobodnim stilom, čija je specijalnost plivanje na duge staze. Ovaj sjajni sportista iz Jekaterinburga na Svetskim prvenstvima, Evropskim šampionatima i letnjim Univerzitetskim igrama osvojio je čak 26 zlatnih medalja!
15. jun
-1999. Rukometna reprezentacija Jugoslavije osvojila je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Egiptu, pošto je u utakmici za treće mesto savladala Španiju sa 27:24. Bio je to veliki uspeh generacije koju su predvodili Nedeljko Jovanović, Dejan Perić, Ratko Nikolić, Branko Kokir, kapiten Dragan Škrbić, Nenad Peruničić… a sa klupe vodio selektor Živković, s obzirom da se ekipa zbog bombardovanja Jugoslavije za ovo takmičenje pripremala u Grčkoj i nije odigrala nijednu kontrolnu utakmicu.

ŽMEĐUNAS:

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here