Šajber poništio poslednje kolo

0

 

Poništio celo kolo: Slavko Šajber

U subotu se navršava 28 godina od jedne od najluđih, najsramnijih i nikad potpuno rasvetljene završnice fudbalskog prvenstva Jugoslavije.
Bila je nedelja, 14. jun 1986. Pred poslednje kolo Partizan i Crvena zvezda bili su izjednačeni po broju bodova na čelu tabele, ali crno-beli su bili u plusu za jedan gol. Partizan je u Beogradu čekao Željezničar, Zvezda je gostovala na Koševu.
Golovi na te dve utakmice padali su kao na pokretnoj traci. Čim Zvezda postigne gol u Sarajevu, Partizan već u sledećem minutu zatrese mrežu u Beogradu. Na kraju je na oba susreta rezultat bio 4:0 za večite, ali Partizan je sačuvao taj "plus jedan" gol i proslava titule je mogla da počne. Tada se proslavio saobraćajni milicioner Slobodan Vajdić-Bip, koji je na službenom motoru provozao golmana Omerovića atletskom stazom.
Ali, tu nije bio kraj. Čudno, čak smešno, bilo je i na ostalim stadionima. Hajduk je u Splitu dao pet golova, ali goste je pustio da postignu tri, taman koliko je Davoru Čopu bilo potrebno da bude prvi strelac lige. Zagrebačkom Dinamu je, opet, bio potreban ubedljiv trijumf u trci za Kup UEFA i uspeo je da deklasira Vojvodinu sa 7:1 i to u Novom Sadu, iako je na poluvremenu gubio…

Uzaludna proslava: SAobraćajac Slobodan Vajdić na Stadionu JNA
 

OFK Beograd se borio za opstanak i slavio je nad Veležom u Mostaru. A na ruku nisu išli drugi rezultati. Direktni konkurenti za ispadanje nisu ništa prepuštali slučaju: Čelik je pobedio u Prištini sa 3:2, a Budućnost i Sutjeska su odigrali spektakularnih 5:5 i tako odjednom imali povoljnije gol-razlike u odnosu na OFK Beograd…
Tada je tadašnji predsednik FSJ Šajber odlučio da poništi celo kolo i da zakaže novo. Svi su ponovo izašli na teren, sem Partizana koji je odbio i – izgubio titulu. U Kup šampiona je otišla Zvezda, a naredne sezone i Vardar, koji je u novom prvenstvu startovao od "nule", a svi ostali sa "minus šest" bodova. Skopljanci su trku izdržali do kraja i prvi prošli kroz cilj ispred crno-belih.
Partizanu su ove dve titule kasnije vraćene posle dugotrajnog sudskog procesa…
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here