Sindikalac u mazdi

0

Ljubisav Orbović je ovih dana tema svih srpskih medija! Kako su se sindikati pobunili protiv novog Zakona o radu, tako je isplivala i transparentnost, pa je neko doturio podatke o imovinskoj karti srpskih sindikalaca. Mediji procenjuju da mu je mesečna plata oko 3.000 evra, a da je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije 2010. godine postao je vlasnik stana od skoro 90 kvadrata u širem centru Beograda za tadašnjih 31.557 evra, što je cena pet puta niža od tržišne. U imovinskoj karti sindikalnog lidera navedeno je da prima samo 59.598 dinara naknade kao predsednik UO Fonda PIO, da ima stan, nasleđenu njivu od 820 kvadrata i mazdu 6 kupljenu na kredit. Nova mazda 6 košta 22.000 evra koliko i jedna prosečna garsonjera u beogradu.
Rođen je 1960. godine u Beogradu. Po struci je ekonomski tehničar. Godinama je sa suprugom i ćerkama živeo u očevoj kući na Petlovom brdu da bi se preselio u stan koji je dobio od Sindikata nemetala, po sopstvenim rečima, uz sve propise koji postoje, sa rang-listom i procedurom. Sindikalnu karijeru je počeo kao sekretar, a zatim i predsednik sindikata fabrike guma Rekord iz Beograda, da bi kasnije bio i član Predsedništva i Veća Saveza sindikata opštine Rakovica, kao i Gradskog odbora Sindikata hemije i nemetala Beograda. Bio je i član Veća Saveza samostalnih sindikata Beograda i Srbije, kao i sekretar i predsednik Sindikata hemije i nemetala Srbije. U dva mandata biran je na funkciju potpredsednika Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije. I za predsednika SSSS-a biran je dva puta, prvi put je izabran 2007. godine, kada je nasledio Milenka Smiljanića, a na 14. kongresu, 2010. godine ponovo je izabran na tu funkciju. SSSS ima oko 600.000 članova, okupljenih u 6.000 sindikalnih organizacija i 32 grane, i najbrojniji je sindikat u zemlji. Njegov kolega iz konkurentskog tabora, Branislav Čanak, predsednik UGS-a Nezavisnost kaže:
– Mi zajedno ni kafu ne možemo da popijemo.
Orbović je bio i član Svetskog borda sindikata hemije i nemetala (SFIR). Prvo obećanje koje je dao posle izbora za predsednika je bilo da će se truditi da Savez sindikata Srbije postane moderan, borben i u zahtevima efikasniji sindikat. Neposredno po izboru Orbovića na mesto predsednika SSSS jedan beogradski list je objavio navodno pismo radnika fabrike Rekord iz beogradske Rakovice. Anonimni pisci su navodno tvrdili i da je novi predsednik sindikata na račun Saveza obišao sve države od Južne Amerike do Severnog pola, a da pri tome ne zna nijedan strani jezik.
Orbović je demantovao te optužbe tvrdeći da iza tih kleveta ne stoje njegove bivše kolege, već pojedinci iz konkurentskog sindikata Nezavisnost.
– Od svih grehova imam samo jedan, a to je da volim žene, ako je to uopšte problematično.
Njegovi protivnici, članovi drugih sindikata optužili su ga da je previše blizak vlasti, na šta je on rekao da to nije tačno i da nikada nije bio član nijedne partije.
Tokom njegovog mandata od 2007. godine bez posla u Srbiji je ostalo skoro 300.000 ljudi. Optužen je da je jednoj od svojih ćerki obezbedio srednjoškolsko obrazovanje u privatnoj beogradskoj školi gde godišnja školarina košta čak 1.980 evra. Naime, kako su pisali mediji, Orbovićeva ćerka Jovana je 2012. godine maturirala u Srednjoj školi za ekonomiju, pravo i administraciju na smeru pravni tehničar, a u srednjoškolskim danima bavila se besedništvom, što se može videti i na sajtu te privatne obrazovne ustanove. Ove informacije je u telefonskom razgovoru potvrdio za jedan beogradski mediji, ali je odbio da obrazloži sa kolikom je to svojom zaradom uspeo da ćerki plati četvorogodišnju školarinu od skoro 8.000 evra.
– Moramo zajednički da radimo na izlasku iz krize. Neophodno je da našim firmama omogućimo da što više učestvuju na tenderima, a ne da posao dobijaju stranci – rekao je pre nekoliko godina Orbović posle sastanka u klubu Privrednik, tražeći od Vlade određene privilegije za najveće srpske biznismene, od kojih se većina, kako prenose mediji upravo zahvaljujući privilegijama i obogatila. Član je Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije, Republičkog saveta za zapošljavanje i Saveta za evropske integracije.
Beogradska štampa ovih dana objavila je fotografiju na kojoj Orbović pokazuje srednji prst.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here