Vaskrsnuće istorijskih falsfikata o Velikom ratu

0

x Nedavno vam je izašla knjiga aktuelnog naziva "1914-2014. Zašto revizija? Stare i nove kontroverze o uzocima Prvog svetskog rata". Koje su to stare revizije?
– Navodno se otkriva da su uzročnik Prvog svetskog rata Srbija i Rusija zato što nije pustila Srbiju niz vodu. Svedoci smo da ono što je nekada bila međuratna propaganda ili propaganda koja je počela da se formira u julu kako bi se pridobilo javno mnjenje Austurougarske carevine i same Nemačke, sada isplivava kao nečija otkrića i istovremeno kontrira onome što je nauka etablirala 60-ih i 70-ih godina, i to ne samo strana imena nauke.
x Koji su naši naučnici ostavili traga na temu Prvog svetskog rata, između ostalog i pokušaja revizije uzroka izbijanja ovog oružanog sukoba?
– Moram da pomenem pokojnog akademika Andreja Mitrovića koji je ovde u našoj sredini, ali sa međunarodnim prestižom davno odmakao u objašnjenjima i analizama. On je naučnički odgovorno koristio srpsku, austrijsku i nemačku građu i naravno literaturu. Danas imamo neke pokušaje da se arbitrira bez dovoljnog poznavanja srpskog jezika, srpske građe i arhive i da se prave dalekosežne izmene i promene. To zovemo revizija bez utemeljenja.
x Neki kažu da se sa pokušajem revizije praktično krenulo čim je stavljen paraf na Versajski mirovni ugovor kojim je Nemačka imenovana krivcem i bila obavezana na isplatu velike ratne odštete.
– Upravo sam u knjizi napravio pregled svih izvora revizije i njene predistorije. Dakle, nije to ništa novo, ali doživljavamo vasrksnuća mnogih nazovičinjenica tog vremena, bilo da su političke, kvaziistorijske ili istorijske u pokušaju.
x Zašto se to radi?
– Mislim da Evropa želi da se reši neprijatnih sećanja unutar sebe i da nastoji da ih izmesti van svojih granica, a da pažnju evropske javnosti fokusira na neke spoljašnje opasnosti i neprijatelje koji joj tobože prete.
x Zašto je Srbija pogodna za upiranjem prstom na temu odgovornosti za Prvi svetski rat?
– Pa zašto što je van tih granica…
x I zato što je Princip Srbin?
– I to se meša. Gavrilo Princip je bio Srbin poreklom, ali je bio izrazito jugoslovenske orijentacije.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here