Rukovanje do besvesti

0

Postoje univerzalna pravila lepog ponašanja koja važe u svim delovima sveta. Istovremeno, svaka zemlja ima neke specifične običaje i norme, pa je poželjno da se turisti podrobno upoznaju sa njima pre nego što ih posete. Sajt Loneldž Planet sakupio je savete iz raznih vodiča za turiste, koji će biti dragoceni svima onima koji žele da se upute u egzotične krajeve, gde određeni postupci mogu biti uvredljivi za lokalno stanovništvo.
Ako se nađete u Aziji, opšta preporuka glasi da ne treba nikad ne dodirujete nečiji deo tela stopalom, koje se smatra "najnižim" delom tela. Ako to slučajno uradite, izvinite se tako što ćete položiti dlan na ruku "oštećene" osobe, a onda tom istom rukom pipnuti svoju glavu. Ne upirite stopalima na objekte i ljude, ne naslanjajte noge na stolice ili stolove dok sedite. Ako ste i dalje u Aziji, ne dodirujte meštanima glavu, a nikako im ne trljajte kosu – glava je duhovno "najviši" deo tela. Jedan od tabua jeste da nikako ne sednete na jastuk koji služi kao naslon za glavu.
Rukovanje je na Fidžiju postalo popularno tek u 19. veku, ali je brzo postalo jedno od zlatnih pravila tamošnjeg bontona. Nemojte da vas iznenadi činjenica da srdačno rukovanje može trajati i do kraja razgovora. A razgovor može da potraje i pola sata, a i duže… Marokanci se pozdravljaju i po deset minuta. Ako se sa nekim rukujete, a onda tom rukom dodirnete grudi, to znači da ste jedva dočekali ovaj susret i da vam je veoma stalo. Dobri prijatelji se ljube četiri puta (ali – ljube vazduh, a ne obraz), uz pitanja: "Kako si? Sve je dobro sa tobom? Nadam se da su ti roditelji dobro? Neka su blagosloveni!"

Trljanje nosevima
Filipinci se pozdravljaju kratkim i brzim podizanjem obrve. U Kini je običaj da osobe koje razgovaraju stoje vrlo blizu jedna drugoj. Ako se počnete odmicati, Kinezi će vam ponovno prići. U nekim kenijskim plemenima vlada običaj da umesto rukovanja dve osobe pljesnu jedna drugu dlanom o dlan.
Umesto ljubljenja, Eskimi i narodi Polinezije trljaju nos o nos.

Ukoliko želite da posetite Nepal, morate znati da je nepristojno preskakanje nečije noge, koju je taj neko ispružio koliko je mogao, makar i nasred neke uske uličice. Naravno, ako ste vi ispružili nogu, a vidite da neko tuda želi da prođe – savijte je i omogućite prolaz! Jedno od upozorenja glasi: nikada ne sedajte na monaške jastuke, čak i ako u blizini nema nikoga. Po hramovima se šetajte u smeru kazaljke na satu.
U japanskom kupatilu, onsenu, uvek se operite pre ulaska u vodu. Ako to ne uradite, isto je kao da ste urinirali u javnom bazenu u Beogradu. Ako ste istetovirani sakrijte tetovaže. Peškire za pranje koristite da prekrijete vaše intimne delove. Inače, kao vulkanski aktivna zemlja, Japan ima na hiljade onsen kupatila raštrkanih svuda po zemlji. Onsen su se tradicionalno koristili kao javna kupališta i danas imaju centralnu ulogu u japanskom domaćem turizmu.
U Indiji je moguće da dobijete kompliment bez izgovorene reči. Kad vam neko priđe sa isplaženim jezikom stegnutog zubima ili ako rukama "sakuplja" vazduh koji je bio oko vas i "uvlači" ga u svoj prostor – to znači da su pronašli osobu koja je nepodnošljivo lepa ili izuzetno pametna. Ukoliko skupite kažiprst i srednji prst i pokažete ga nekom u Velikoj Britaniji (a dlan ste okrenuli ka sebi) to je isto kao da ste mu u Beogradu pokazali samo srednji prst. Ukoliko u nekom baru tražite od barmena dva piva sa ispruženim kažiprstom i srednjim prstom – misliće da ste OK, jer mu pokazujete znak mira.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here