Čistoća je put u bolji život

0

Da li vam se nekada dogodilo da čim uđete u nečiji stan, osetite toliku neprijatnost da poželite odmah da pobegnete. Šta to izaziva osećaj (ne)prijatnosti? Od čega sve zavisi, koliko se u nekom prostoru osećamo kao opušteno i prijatno kod kuće ili toliko loše da poželimo što pre da zbrišemo?

Dobra i loša energija
Taj prvi, opšti utisak zavisi najviše od izgleda vašeg životnog prostora i dela grada u kome živite! Kada uđemo u neku prostoriju, ne primećujemo samo nameštaj, boje i oblike, već osećamo i energiju koja nas okružuje.

Podrum – prošlost i tavan – budućnost
– Tavan simbolizuje ideje i budućnost, a nered na njemu ograničava i blokira ciljeve i mogućnosti. Garaža pretrpana stvarima ograničava slobodu kretanja, a stepenište puno stvari onemogućava razvoj porodice. Pretrpan radni sto onemogućava uspešan završetak posla. Nesređene fioke vode u depresiju, a kutije, knjige i druge stvari na podu, loše utiču na finansije. Podrum predstavlja podsvest i nered u njemu podrazumeva odlaganje rešavanja nekih životno važnih situacija…

Negativna energija nas "ubija", a pozitivna "podiže" pa se osećamo loše ili dobro. Tako je logično da u kući u kojoj živimo postoji dobra ili loša energetska veza, a najgore od svega je što gomilanjem stvari u određenom delu stana, blokira protok pozitivne energije. Dakle, životni prostor je sasvim sigurno odraz psihičkog stanja ukućana. Ako je vaša kuća pretrpana stvarima i jednostavno nesređena, takav vam je i život – haotičan i konfuzan, a vi često neraspoloženi i ljuti. Nered izaziva umor i donosi višak kila, ali izaziva i probleme sa varenjem, donosi svađe i depresiju!
Zato je osnovni savet feng šui majstora da o životnom prostoru brinemo, jer tako istovetno sređujemo i svoje psihofizičko stanje. Takođe svaki deo stana ima simbolično značenje, pa su na primer, ulazna vrata – usta, prozori su – oči, zidovi – koža, konstrukcija kuće – kosti, elektroinstalacije – nervi, a odvodni sistem – organi za pražnjenje…

Haos vodi u bolest
Nered ispred vrata sprečava napredak i otežava komunikaciju, a cipele pored njih vode u bolest. Zakrčeni hodnici donose probleme s venama i arterijama. Nered u kuhinji i ispod kreveta je najčešći uzrok zdravstvenih problema, dok je haos u neopranom frižideru – finansijski problem. Dakle, kuhinja predstavlja zdravlje ukućana, jer se u njoj priprema hrana. Osvetljenje je raspoloženje, pa trpezarija treba da bude dobro osvetljena. Ako se nalazi u centru stana, aktivira slogu između članova porodice isto kao i okrugao ili ovalan trpezarijski sto. Ako je pravougaon ili četvrtast, na njemu uvek treba da stoji ovalna činija.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here