Neodoljiva kućna pomoćnica

0

Ukoliko želite da sačuvate lepu zelenu boju povrća koje kuvate, u vodu dodajte malo soli i povrće neće promeniti boju. Isto važi i kod kuvanja voćnih kompota. Malo soli uvek pomaže u očuvanju prirodne boje biljaka.
Verovatno niste znali da je so idealno sredstvo za piling, jer besprekorno uklanja izumrle ćelije kože, a pored toga može biti i fantastičan dezodorans. Ako vam ruke smrde ili su vam stopala umorna i žuljevita, istrljajte ih solju da biste skinuli gornji sloj mrtve kože. Kada uklonite taj sloj, ostaće vam glatka koža.
Kada vas ujedu pčela ili komarac, dešava se da od češanja izgulite kožu. Potopiti krpu ili neku drugu tkaninu u toplu vodu i stavite je na mesto koje vas svrbi kako biste ohladili kožu i oslobodili se iritantnog svrabeža.
So i soda bikarbona mogu se uvrstiti u organsku pastu za zube, a usta možete ispirati i hladnom vodom kada želite da se rešite rana i sačuvate svež dah.
Držite so i sodu bikarbonu blizu pećnice kako biste ugasili moguću vatru. I jedno i drugo će ublažiti vatru u slučaju da vam se, na primer, zapali ulje. Kada se mast ili ulje zapale, ne gasite vatru vodom, jer to samo podstiče rasplamsavanje plamena!
So je idealno sredstvo za ribanje fleka od vode u kupatilu i na sudoperi. Takođe, ona skida uporne fleke na loncima, tanjirima i ostalom posuđu. Napravite pastu od vode i soli i bićete iznenađeni koje sve fleke možete ukloniti pomoću nje.
So fantastično uklanja fleke s odeće: potopiti stvari u slanu hladnu vodu ili trljati samo mesto na kome je fleka i so će je skinuti kao da nije postojala. Ovo naročito važi za fleke od vina i krvi. Pored toga, ukloniće i fleke od znoja i znoj iz odeće u kojoj vežbate.
Ako vam smrdi iz odvoda u sudoperi, sipajte slanu smesu i elminisaćete neprijatni vonj!
So možete koristiti i kao prirodni odleđivač. Naime, so snižava tačku smrzavanja vode, pa se koristi za sprečavanje formiranja leda ili za lakše otapanje zaleđenih obroka tek izvađenih iz zamrzivača. Ipak, budite pažljivi, jer previše soli može naštetiti plastičnim sudovima u kojima je zaleđena hrana.

Idealan čistač pegle
Pegle se vrlo lako zamažu i isprljaju, pa u toku peglanja može se dogoditi da jednostavno preslikate na čisto rublje fleku s pegle. Kako biste to sprečili sipajte so na papir i pređite preko toplom peglom. So će skinuti sve fleke s pegle i ona će jednostavno zablistati!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here