Ko je razneo 298 nevinih?

0

 

Odleteo u paramparčad: Užasna scena ostatka malezijskog aviona

U užasnoj nesreći iznad istočne Ukrajine, na oko 50 kilometara od granice sa Rusijom, oboren je putnički avion boing 777-200 Malejža erlajnza na letu iz Amsterdama za Kuala Lumpur. Svih 298 putnika i članova posade je poginulo. Još se dimilo mesto pada letelice, a zaraćene strane u Ukrajini počele su međusobno da se optužuju. Tragedija je dovela do usijanja i onako poremećene odnose Rusije sa zemljama Evropske unije, posebno Amerike, podigla na noge svetsko javno mnjenje i razbuktala propagandni rat kakav odavno nije viđen.
U ovoj fazi istrage ne može se sa sigurnošću tvrditi ko je i na koji način oborio putnički avion, kao i da li je reč o kobnoj greški, ili je avion oboren namerno kako bi se jedna od strana okrivila. Pretpostavlja se da je veliki putnički avion pogođen raketom zemlja-vazduh tipa Buk. Zna se i da je avion leteo na 10.000 metara, normalnom rutom u vazdušnom prostoru Ukrajine.
Obe osumnjičene strane negiraju svoje učešće u ovoj nesreći, koja uzgred sve više dobija politički kontekst. Proruske snage Donbasa su navele da ne raspolažu naoružanjem kojim bi mogli da sruše avion na visini od 10.000 metara. Andrej Purgin, zamenik premijera Narodne Republike Donjeck optužio je snage ukrajinske vlade za rušenje aviona.

Bio u odlličnom stanju: Boing 777 uoči poletanja
 

S druge strane, Kijev optužuje Rusiju i snage samoodbrane za ovu nesreću. Ambasador Ukrajine u Ujedinjenim nacijama Jurij Sergejev rekao je da se malezijski putnički avion ne bi srušio da Rusija nije dostavljala proruskim snagama moderan sistem projektila koji mogu da gađaju avione. On je kazao da Moskva snosi odgovornost za nesreću, kao i separatisti, koje je nazvao teroristima.
Odmah nakon nesreće, administracija predsednika Ukrajine je izdala saopštenje u kojem ukrajinski šef države Petro Porošenko ne isključuje mogućnost da je avion oboren sa ruske teritorije. Ukrajinski predsednik je kasnije povukao svoju izjavu i za to optužio "teroriste sa istoka zemlje", dodajući da ukrajinske snage nisu pucale ni u kakav avion.
Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk takođe je izjavio da proruski aktivisti, za koje Kijev veruje da su oborili malezijski avion treba da odgovaraju pred međunarodnim sudom u Hagu.
U međuvremenu, Kijev je izašao sa novim "dokazima", po kojima su Rusi krivi za obaranje aviona. Ukrajinske bezbednosne službe navodno su presrele razgovor, koji se odvijao između oficira ruskih obaveštajaca i komandanta Donbasa, koja navodno potvrđuje da su Rusija i proruske pristalice sa istoka Ukrajine odgovorni za obaranje malezijske letelice.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da odgovornost za obaranje putničkog aviona Malejža erlajnza nad Donjeckom snosi Ukrajina. Ruski lider je uveren da bi tragedija mogla biti izbegnuta da Kijev nije obnovio kaznenu operaciju na istoku zemlje.

Sve žrtve još nisu pronađene: Razbacane stvari putnika
 

– Ova tragedija se ne bi desila da ima mira u toj zemlji, da vojne akcije nisu obnovljene na jugoistoku Ukrajine. I, jasno, država nad čijom se teritorijom to dogodilo snosi odgovornost za ovu užasnu tragediju – rekao je Putin koji je naložio ruskoj vladi da uradi sve što je moguće da uspostavu objektivnu sliku katastrofe.
On je takođe uputio saučešće malezijskom premijeru Nadžibu Razaku, zamolivši da prenese iskrene reči saosećanja i podrške rođacima i najbližima poginulih.
Najveći broj stradalih na letu su državljani Holandije, a slede ih Malezijci, Australijanci i Indonežani, dok je u avionu bilo i državljana Nemačke, Belgije, Filipina i Kanade. Iz Kuala Lumpura je put Ukrajine krenulo 62 istražitelja, a očekuje se dolazak i Amerikanaca, s obzirom da procedure nalažu prisustvo inspektora iz zemlje proizvođača aviona.
Avion boing 777-200 proizveden je 1997. godine i bio je u savršenom tehničkom stanju. Na mestu pada su već otkrivene "crne kutije" koje beleže razgovore u kokpitu i tehničke parametre letelice, ali, ukoliko je avion oboren raketom, malo šta će se saznati kontrolom "crnih kutija".
Ukrajina je zatvorila vazdušni prostor iznad istočnih regiona gde sprovodi vojnu ofanzivu protiv proruskih aktivista, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za infrastrukturu.

 

 

 

Raša tudej: Meta bio Putin!

Predsednik Putin nije komentarisao pisanje Raše tudej da je njegov avion bio meta raketnog napada. Prema izvoru iz ruske avijacije, kako navodi RT, avion ruskog predsednika i oboreni malezijski boing 777 "sekli" su se u istoj tački na nebu, negde u vazdušnom prostoru Poljske.
Prema ovom izvoru pretpostavlja se da je cilj ukrajinske rakete mogao da bude zapravo avion predsednika Rusije, prenosi "Raša tudej".
– Avion Vladimira Putina i malezijski boing 777 sekli su se u istoj tački, na istoj visini. To se dogodilo blizu Varšave na visini od 10.100 metara. Malezijski avion je tu proleteo u 15.44 a Putinov avion u 16.21 – rekao je ovaj izvor.

 

Let iznad ratne zone

Ruta kojom je malezijski avion leteo je uobičajena za saobraćaj između Evrope i Dalekog istoka. Stručna javnost se pita kako je moguće da vazdušni prostor iznad zemlje zahvaćene ratom i u kojoj je već oboreno više vojnih mlaznjaka, ali i veliki transportni iljušin 76 13. juna, te teretni antonov 26 tačno mesec dana kasnije.
Međutim, Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj je objavila da nije bilo restrikcije za vazdušni prostor iznad istočne Ukrajine, te da je restrikcija proglašena samo za vazdušni prostor Krima.

 

Crna šala na Fejsbuku

Samo par sati pre rušenja malezijskog aviona, jedan od putnika koji se ukrcao na let na svom Fejsbuk profilu objavio je fotografiju kobne letelice. Aludirajući na prethodni misteriozni nestanak malezijskog aviona 8. marta, on je ostavio poruku pored fotografije.
"Ako avion nestane, evo kako izgleda", napisao je putnik.
Prijatelji su spremno prihvatili šalu i poželeli mu prijatan odmor. Ipak, samo nekoliko časova kasnije, stigla je vest o tragediji.

 

 

Ukrajinska
PVO oko
Donjecka

Rusko Ministarstvo odbrane registrovalo je radarsku aktivnost nekoliko PVO baterija ukrajinske vojske kod mesta Stila, kao i kod Avdejevke i Gruzsko-Zorjanskog, sve oko grada Donjecka. Prema ruskim vojnim nalazima, bilo koja od ovih protivavionskih baterija mogla je da pogodi letelicu. Inače, pre samo tri dana je ukrajinski državni tužilac izjavio da od 27 PVO baterija, što tipa Buk, što S-300, nijedna nije pala u ruke pobunjenicima, kao i da su sve stacionirane oko grada Donjecka.

 

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here