Ministar i doktor po svaku cenu

0

Afera Megatrendovih doktorata koja se pomalo pretvara u cirkus, ponovo je u žižu javnosti izbacila disertaciju ministra policije Nebojše Stefanovića, praćenu konfuznošću stava države da li je on svoju titulu odbranio od sumnji u plagijat ili mu dokazivanje tek sledi.
Premijer Aleksandar Vučić je, uz opasku da je reč o stručnom radu, najavio istragu i ocenu komisije, ne precizirajući koje. Za ministra obrazovanja Srđana Verbića priča je završena, pošto je doktorat ispitala komisija Megatrenda. Verbićev savetnik Milovan Šuvakov međutim smatra da ministrov doktorat treba da procene nezavisna stručna tela. Da je posle kontradiktornih mišljenja neophodna analiza Stefanovićevog doktorata i ispitivanje njegove uloge u tome, mišljenja je profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković.
– Čak i da je delo genijalno i da se ne uzimaju u obzir priče da je neuspešno studirao medicinu i prava, treba sve ispitati zbog neviđene brzine studiranja, jer je 2011. diplomirao, a već 2014. doktorirao – objasnio je Stojiljković za "Vesti".
Akademska procedura za političare je, prema njegovoj oceni, rastegljiva i proizvod ogromne trgovine uticajem političke i akademske elite.

Slepi student
Ministar prosvete Srđan Verbić ponovio je da vlasnik Megatrenda nema londonski doktorat i obelodanio da Ministarstvo prikuplja podatke i o drugom doktoratu. Jovanović je po povratku iz Londona, umesto u Utisak nedelje otišao na TV Pink gde je pokazao diplomu iz britanske prestonice, što su gosti Olje Bećković pratili iza scene da bi potom otkrili niz nepravilnosti iz Jovanovićevog ranog obrazovnog života. Ilija Vujačić sa FPN je obelodanio da je Jovanović doveden kod jedne profesorke u kabinet da kao slepi student polaže ispit i da je posle magisterija nije primljen za asistenta na FPN, jer je umesto neophodnih više od osam imao prosek ocena 7,22.

Sve je bila laž
Milovan Šuvakov je istakao da je Jovanović priznao da nije doktorirao na londonskoj školi, već nekoj drugoj šest godina kasnije sa drugim mentorom, koji je igrom slučaja umro te godine, ili godinu pre.
Marko Milanović kaže da je Jovanović pokazao da je suštinski nesposoban da kaže istinu, kao i da su srpski mediji prećutali saznanja Dojče velea da ispostave Megatrenda u Londonu, Beču i Tokiju ne postoje, ni fizički.

 

– Neki profesori će, ako je političar uticajan, sve učiniti da ga relaksiraju od obaveza prema temi. Tako u najviši krug ulaze poluintelektualci, a sve oblasti društva su trule. Recimo, zašto šef države Tomislav Nikolić mora da ima diplomu i master, pa i ja sam hteo u operu, ali ne znam da pevam – kazao je Stojiljković ukazujući da je na delu endemska korupcija. Docentu Pravnog fakulteta u Notingemu Marku Milanoviću, jednom od pokretača afere, izaziva sumnju komisija sastavljena isključivo od Megatrendovih predavača, pa Stefanoviću poručuje da od Ministarstva prosvete traži nepristrasnu komisiju i staviti tačku na sve.
– Premijer je trebalo da kaže da, ako ima sumnje, nije na meni da sudim, ali moji saradnici ne smeju da budu pod sumnjom – ističe Milanović.
Dekan Fakulteta političkih nauka Ilija Vujačić koji Stefanovićev doktorat ne bi potpisao, smatra da profesor FNP Snežana Đorđević, koja je potpisnik a da nije bila na odbrani ministrovog rada, treba zbog svog fakulteta i profesionalnog dostojanstva, da razreši tu situaciju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here