Lopovi haraju i u “zemlji satova”

0

Premetačina u stanu M. K. u Bernu

Ni razvijena, bogata društva nisu imuna na kriminal, te se čak i u Švajcarskoj beleži, za tamošnje prilike, veliki broj pljački i provala. Naša zemljakinja iz Berna, koja je želela da ostane anonimna, navodi da su joj samo prošle godine lopovi dva puta provaljivali u stan.

Srpska banda voli automobile
Srpska banda ukrala je za pet godina čak 24 luksuzna vozila iz garaža u Švajcarskoj. Procenjuje se da je organizovana desetočlana banda ukrala automobile i robu u vrednosti od dva i po miliona evra. Srpska banda od oko deset članova ukrala je najmanje 24 luksuzna automobila mercedes, BMNj, jaguar i rendž rover, u deset organizovanih provala u garaže širom Švajcarske. Banda je krala i skupocenu robu iz vozila. Vozila su lopovi odvozili u Srbiju, gde su ih prodavali za oko 8.000 evra, u proseku. Najveću krađu su počinili u Glarusu, gde su u proleće 2009. dva puta opljačkali garažu i ukrali sedam luksuznih vozila, vrednih milion franaka, kao i 38 ključeva od automobila i računar.

 

 

Tekstić ide svaki dan

U vreme predstojećih godišnjih odmora mnogi dijasporci kreću put otadžbine, ali poslednjih godina neretko im presednu trenuci provedeni sa rodbinom u zavičaju, jer po povratku zateknu obijene kuće i stanove. U Zapadnoj Evropi policija beleži drastičan porast provala posebno od 2009. godine do danas. Lopovi su sve bezobzirniji, o čemu govori podatak da se krađe sve češće dešavaju u po bela dana, a najmanje trećina njih dolazi sa Balkana.

Prvi put lopovi su M. K. provalili u stan i pokupili sav nakit, nešto novca i ostavili grozan prizor iza sebe. Stan je bio u potpunom haosu, sve ispreturano, razbacano i pocepano.
– Drugi put su u naš stan ušli preko terase i odneli nam prenosni kompjuter, pasoše, mobilne telefone i sve što je bilo vredno u kući – priseća se s gnušanjem naša sagovornica.
Kaže da joj je osiguranje minimalno nadoknadilo štetu, jer nije imala račun za svaki ukradeni predmet, te da policija nikada nije pronašla provalnike, kao i da je osećaj posle takvog događaja užasan, a strah da bi se nemile stvari mogle ponoviti veliki.
– Napustili smo stan i preselili se u drugi, jer sam se užasavala od pomisli da mi se to ponovo može desiti – rekla je M. K.
Ona je imala peh i da je pokradu na ulici, i u tramvaju, kada su joj ukradeni novčanik i mobilni telefon.
– Lopovi prate situaciju i kad su sigurni da duže vreme nema svetla u stanu, to je siguran znak za njihov pohod. Nažalost, i ova zemlja je puna kriminala i lopova – rekla je na kraju M. K.
Iako Švajcarska zvanično nije članica Evropske unije, potpisnica je sporazuma o slobodnom kretanju ljudi, pa granice danas nisu čuvane kao nekada, što je doprinelo i porastu kriminaliteta u "zemlji satova".
Česte su provale u stanove bogatih ljudi, ali i onih manje bogatih, krade se u javnom prevozu, na ulici, u prodavnicama, kradu se skupoceni automobili, pa i motori i bicikli. Švajcarska je zemlja, kažu, popularna kod lopova jer u njoj živi priličan broj bogatih, a sa druge strane, lopovi se vrlo brzo nađu izvan švajcarske granice. Do 2012. godine broj provala u kuće i stanove je bio u stalnom porastu, dok je u 2013. godini taj broj smanjen, ali ne značajno. U Cirihu i Bazelu statistika, recimo, beleži naročiti porast broja provala.
Vrlo često na meti provalnika su porodične kuće, a prema statističkim podacima, lopovi ulaze kroz podrumska vrata, koriste i terase i prozore. Rizik da budu uhvaćeni je vrlo nizak, pa je recimo u 2012. godini samo 12 odsto slučajeva rešeno, a lopovi privedeni ruci pravde.
Osiguranja koja građanima osiguravaju njihovu imovinu su takođe u problemu, jer moraju da isplaćuju velike premije ljudima koji su pokradeni. Borba protiv lopova se odvija stalno, ali policija često pokaže i nemoć, pa je, recimo, u Bazelu u pomoć u borbi protiv kriminalaca uključena čak i vojna policija!
Bilo je i onih stanara koji su zazidali svoje prozore kako bi se osigurali od provalnika, a mnogi se štite pomoću postavljenih kamera, alarma i slično. U policiji, međutim, kažu da je najsigurnija odbrana dobra komunikacija sa komšijama koji će motriti na kuću ili stan u odsustvu vlasnika.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here