Beč mora da privuče studente

0

Svaki četvrti student u Beču je stranac ali i pored toga glavnom gradu preti opasnost da postane manje atraktivan za studente iz drugih zemalja, pokazala je studija koja je pored Beča obuhvatila i gradove poput Ciriha, Amsterdama, Minhena i Kopenhagena. Osim Švajcarske čije se visoke škole visoko kotiraju, sve druge zemlje sprovode posebne mere kako bi privukle studente iz čitavog sveta.
"Nemačka ne investira samo u stipendije za talentovane studente iz drugih zemalja, već je na primer u ciljnim zemljama poput Indije ili Kine ima i svoje kancelarije", objašnjava autor studije Andreas Niderl.
Dok se Danska, Holandija i Nemačka trude da na razne načine privuku studente, Beču je potrebno više zalaganja po ovom pitanju, navodi se u studiji.
Kritike po ovom pitanju je uputio i izaslanih za univerzitete grada Beča Aleksandar Van Belen. On je rekao da je Beč nasuprot Švajcarskoj spreman da preuzme troškove školovanja stranih studenata, ali da poteškoće nastaju kada oni žele da ostanu u zemlji. U tom kontekstu Van Belen je rekao da ne postoji prava strategija i da sadašnje uređenje crveno-belo-crvene karte nije optimalno jer ne dopušta studentima posle bakaleurat studija da ostanu i traže posao, dok master apsolventi i doktori nauka imaju samo šest meseci vremena da nađu veoma dobro plaćen posao.
On je istakao da bi trebalo više pažnje da se posveti studentima sa prostora Azije i rekao da trenutno u Austriju mahom dolaze studenti iz Nemačke i jugoistočne Evrope.
Aleksandar Van der Belen se založio da u austrijskim ambasadama po ugledu na Nemačku budu angažovani savetnici koji bi pružili konkretne informacije o mogućnostima studiranja u Austriji, te da bi bilo zamislivo i da se, takođe po ugledu na Nemačku, omoguće i prijemni ispiti na licu mesta.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here