Umetnici za postradale

0

57

Humanitarna projekcija dokumentarnog filma “Tačno u centar” mladog zaječarskog reditelja Marka Grujića (26), koji govori o istoriji zaječarskog rok benda Zlatni prsti, okupila je pre neko veče u čikaškoj knjižari Bubamara ljubitelje filma i rok muzike, a sav prihod od ulaznica namenjen je za pomoć ugroženim područjima i žrtvama poplava u Srbiji.
Film je emotivni osvrt na nastajanje i život zaječarskog rok benda Zlatni prsti. To je priča o entuzijazmu njegovih članova, skromnim počecima, mladalačkim lutanjima, nekim ispravnim i nekim pogrešnim odlukama. Ovo je takođe zapis o osnivanju Zaječarske gitarijade, rok sceni u nekadašnjoj Jugoslaviji, o strasti prema muzici, muzičkim nadmetanjima i konkurenciji, hitovima, top listama…
– Ovo je priča o jednom vremenu i ljudima sa kojima sam odrastao – kaže reditelj Marko Grujić, koji u vreme najvećih hitova Zlatnih prstiju nije bio ni rođen. – Potičem iz Zaječara, poznatog po Gitarijadi u čijem su osnivanju veliku ulogu imali Zlatni prsti. Film govori o tom vremenu 70-ih i 80-ih, o tome kako su Zlatni prsti pravili veoma posećene igranke i kako je sve to kasnije preraslo u Gitarijadu.
Marko se priseća kako je njegov otac svirao u poslednjoj postavi Zlatnih prstiju.
– On me je uvek vodio na njihove svirke i ja sam odrastao uz te ljude i njihovu muziku. Kad sam postao nešto stariji i počeo da se bavim filmom rešio sam da ispričam njihovu priču, jer nove generacije, posebno ako nisu iz Timočke Krajine, ne znaju puno o njima – kaže Marko.
Marko Grujić kaže da je ovaj film pre dve godine otvorio 46. zaječarsku gitarijadu. Tada su se članovi Zlatnih prstiju ponovo okupili i odsvirali čak 11 pesama, što je za mladog reditelja najveći uspeh filma.
– To veče Zlatni prsti su nastupili ponovo posle 27 godina i to je za mene najveći uspeh! Sve je to bilo vrlo emotivno za članove benda, a publika je bila oduševljena! Bilo je to veče za pamćenje. Iako ih znam godinama, to veče sam ih slušao prvi put, posle toliko godina – priča Marko i objašnjava da je film snimljen 2010. godine, a ideju je dobio kad je iz Amerike, gde je išao u srednju školu, otišao jedno leto na raspust u Zaječar.
– Imao sam jednu svoju kameru i to je bilo to. Sve sam radio sam, nisam znao ljude, ali sam se ipak nekako snašao – priča Marko.
Marko Grujić došao je u Ameriku kad je imao 13 godina. Kaže da mu je bilo mnogo teško da se prilagodi, ali se u srednjoj školi sve promenilo. Tu se održavao svake godine školski filmski festival i on se dogovorio sa društvom da naprave film. To su i uradili i u drugoj, trećoj i četvrtoj godini osvojili nagrade. Taj uspeh ga je motivisao da upiše režiju, koju je i završio prošle godine na Kolumbija koledžu u Čikagu. Ubrzo posle toga preselio se u Los Anđeles.
– Voleo bih da u Holivudu budem nezavistan, umetnički reditelj, a čovek mora da se izbori za takvo mesto – kaže on.
Da je već počeo da se bori za to mesto, Marko je dokazao filmom “Tačno u centar”. Njegova čikaška projekcija, za koju kaže da je najverovatnije i poslednja, izazvala je veoma emotivne i lepe reakcije u publici koja je film i pozdravila burnim aplauzom na kraju projekcije. Posle toga, stari vukovi – Jovan Nikolić, basista, Dušan Maslać, klavijaturista, i Markov otac Branko Grujić, basista, zajedno sa Markom na bubnjevima, odsvirali su nekoliko hitova Zlatnih prstiju.

5
Zlatni prsti,
pa Nokaut
Film “Tačno u centar” bio je na nekoliko festivala – na Beldoxu – Festivalu dokumentarnog filma u Beogradu, na Filmskim susretima u Nišu, na Insomnija festivalu u Nišu… U filmu je prikazana istorija Zlatnih prstiju i momenat kad su promenili ime u Nokaut, po kojem ih mnogi jedino i pamte.

7
Srbi za Srbe
– Ljudima koji žive daleko, preko okeana, kao nama ovde u Americi, veoma je teško što nisu u Srbiji, gde bi mogli da direktno pomognu unesrećenima – rekao je Marko Grujić i naglasio da svi treba da i dalje pomažemo, jer poplavljena područja tek sada očekuje pravi oporavak.
Novac koji se skupljao na humanitarnoj projekciji biće doniran preko organizacije Srbi za Srbe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here