Brisel nema para za odštete

0

I dok EU najavljuje da će do kraja nedelje uvesti nove, još drastičnije sankcije Rusiji, juče u sedištu Unije niko nije mogao da odgovori ko će, iz kog budžeta i kako – nadoknaditi velike i još neprocenjene štete koje su evropskim poljoprivrednicima donele ruske kontra mere, s pravom uvedene posle onoga što su uradili SAD i EU.
Evropski komesar za poljoprivredu, Rumun Dacian Ciolos izjavio je juče na konferenciji za štampu da je za sada jedino izvesno da će EU priteći u pomoć pre svega proizvođačima voća i povrća namenjenog ruskom tržištu koje je sada zatvoreno i da u te svrhe postoji fond za krizne situacije u kome ima 430 miliona evra. Ciolos je rekao da je Evropska komisija pokrenula hitan program vredan 60 miliona evra radi preusmeravanja te hrane na alternativna tržišta.
Ciolos je znao jedino podatak da će sektor mleka i mlečnih proizvoda izgubiti oko 180 miliona evra. Pritom nije mogao da kaže kolika će biti ukupna šteta za evropske farmere zbog ruskog odgovora na sankcije Zapada. Dovoljno je reći da samo Belgija procenjuje gubitak od oko 180 miliona evra zbog zaustavljanja izvoza svog mesa i mlečnih proizvoda u Rusiju.
Evropski komesar za poljoprivredu kaže da su finansijske mogućnosti EU da pritekne u pomoć farmerima ograničene, a da o eventualnim promenama u budžetu treba tek da odluče šefovi država i vlada na nivou Evropskog saveta.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here