Tri američke čete u džihadu

0

Na strani ekstremističke organizacije Islamska država u Iraku i Siriji bori se i oko 300 državljana SAD, koji bi mogli da predstavljaju pretnju po svoju zemlju. Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, "Vašington tajms" je objavio da američka vlada prati i prikuplja podatke o grupi Amerikanaca koja se pridružila Islamskoj državi.
"Znamo da ima nekoliko stotina ljudi sa američkim pasošem koji su se pridružili Islamskoj državi u Siriji i Iraku. Zasad je teško reći da li su u Siriji ili su se premestili u Irak", kazao je neimenovani zvaničnik.
Prema ranijim izveštajima, tada je bilo oko 100 Amerikanaca koji su se pridružili džihadistima, ali se taj broj očito brzo utrostručio.
List navodi da im američki Stejt department nije odgovorio na pitanje o Amerikancima koji se bore u Iraku i Siriji.
Neimenovani američki zvaničnici su se oglasili dan posle izveštaja da je 33-godišnji Amerikanac Daglas Mekartur Mekejn poginuo za vikend u Siriji dok se borio na strani ekstremista Islamske države. On je odrastao u gradu Nju Houp, u blizini Mineapolisa.
Mekejn (33), nekada ambiciozni pevač-reper i veliki ljubitelj košarke, stanovnik Kalifornije, pre desetak godina je prešao sa hrišćanstva na islam, da bi sada poginuo u Siriji za svoju novu veru, tokom borbi sa militantnom organizacijom Al Nusra front, koja je povezana sa Al Kaidom, objavili su američki mediji.
Članstvo Mekejna u IS, organizaciji koja je preuzela kontrolu nad velikim delovima teritorije Iraka i Sirije, kao i njegova smrt su veoma potresli njegovu porodicu, koja je "jednako iznenađena kao i čitava zemlja", izjavio je Mekejnov stric Ken Mekejn za televiziju Si-En-En.
On je bio "dobra osoba, voleo je svoju porodicu, svoju majku i svoju veru", rekao je stric, misleći na hrišćansku veru svog bratanca pre prelaska na islam.
Stejt department je Mekejnovu porodicu zvanično obavestio o njegovoj smrti u ponedeljak.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here