Norvežani sa Rusima na Arktiku

0

Ne obazirući se na sve oštrije sankcije SAD i EU prema Rusiji, zavedene zbog Ukrajine, Norvežani će vaditi naftu na Arktiku zajedno sa ruskom, ali i američkom kompanijom. Naime, ruski Rosnjeft, američki Ekson-Mobajl i norveški Statoil ulaze u veliki poduhvat započet istraživanjima rezervi nafte na Severnom polu, koji sada prerasta u eksploatisanje nalazišta na dnu Barencovog mora. U igri su i Italijani koji nisu ni prekidali saradnju sa Rusima,
izvestio je ugledni ekonomski list "Fajnenšel tajms", a preneo jedan nemački sajt.
Ove nepobitne činjenice čine priču oko sankcija smešnom, praznjikavom poput one o "tigru od papira", jer su u vrhu liste kažnjenih bile baš ruske naftne kompanije. Pomenuta saradnja oko vađenja nafte pokazuje "granice do kojih idu sankcije", jer su interesi jači od svega. Američki menadžeri iz koncerna Ekson-Mobajl su pre izvesnog vremena hladno "otkačili" Obamu i njegove sankcije, odbijajući da se povinuju ovim merama zbog kojih bi izgubili milijarde dolara. Oni će do kraja ovog leta početi da otvaraju nove bušotine na ruskom delu Arktika, a sve na osnovu ugovora sa Rosnjeftom, kakve su inače potpisali i spominjani norveški Statoil i italijanski Eni.
Reč je o poslu oko iskorišćavanja enormnih rezervi energenata, zbog koga su ti koncerni spremni da se odupru i političarima, ali i ekološkim pokretima koji uzalud nastoje da spreče ulazak naftaša na do sada nedirnuti Arktik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here