Izginuše od primirja

0

ZATIŠJE NA FRONTU: Palestinka peče hleb

Izraelci i Palestinci produžili su za još pet dana primirje u Pojasu Gaze, ali je uoči stupanja na snagu tog dogovora, Izrael izveo četiri vazdušna napada kao odgovor na prethodno palestinsko raketiranje. Dva časa pre ponoći, kada je trebalo da istekne trodnevno primirje, na Izrael je ispaljeno osam raketa, ali je palestinski pokret Hamas odbacio tvrdnje da je to učinio i optužio Izrael da je prekršio primirje.
Izraelski mediji prenose da su pre ponoći premijer Benjamin Netanijahu i ministar odbrane Moše Jalon naredili vojsci da odgovori na kršenje prekida vatre. U međuvremenu je jedan od lidera Hamasa, Musa Abu Marzuk, potvrdio produženje primirja.
Čelnici najvećih jevrejskih organizacija u SAD optužili su generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna da se prema krizi u Pojasu Gaze odnosi jednostrano. Članovi delegacije 11 jevrejskih organizacija su u sredu prvom čoveku Svetske organizacije uručili pismo u kojem je, kako su istakli, nabrojano 19 kršenja međunarodnog prava koje je počinio Hamas, a koja su ignorisana, izjavio je rabin Marvin Hir, osnivač Centra "Simon Vizental" sa sedištem u Njujorku.
Glavni zahtev jevrejskih organizacija, iznesen na sastanku sa Banom, jeste da UN istraži raketne napade Hamasa na izraelske civile, kao i navode da Hamas zloupotrebljava UN-ove škole u Pojasu Gaze. Agencije podsećaju da su tokom izraelsko-palestinskog konflikta u tri prazne škole pod zaštitom UN – pronađene rakete.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here