Islamisti prave sebi državu

0

Irak u kandžama džihadista

Desetine hiljada ljudi, pretežno hrišćana, primorano je danas da beži iz severnog dela Iraka, pošto su sunitski ekstremisti tokom noći zauzeli Karakoš, najveći hrišćanski grad posle Mosula. Kaldejski nadbiskup Kirkuka i Sulejmanije Džozef Tomas izjavio je da građani beže iz Karakoša i okolnih mesta Tal Kaifa, Bartele i Karamleša, koji su sada pod kontrolom sunitskih ekstremista iz Islamske države, inače bliskih Al Kaidi.
"To je katastrofa, tragična situacija. Desetina hiljada ljudi je proterano iz svojih kuća i još tačno ne znamo šta se dešava", rekao je Tomas i dodao da hrišćani čine čak 99 odsto stanovništva u Karakošu (gradu sa oko 50.000 žitelja).
Stotine hrišćanskih porodica pobeglo je još polovinom jula iz Mosula, posle ultimatuma sunitskih ekstremista koji kontrolišu taj grad na severu države. Ekstremisti su zaveli strog šerijatski zakon na područjima koje kontrolišu, uz pretnju da će ubiti svakoga ko to ne poštuje, a od hrišćana zatražili ili da pređu u islam ili da napuste područja pod njihovom kontrolom.
Militanti iz grupe Islamska država proširili su sada teritoriju koju kontrolišu na severu Iraka zauzimanjem još tri grada, čime su utvrdili svoje uporište nedaleko od kurdskog regiona, izjavili su očevici.
Ovo se desilo pošto su prethodno sunitski militanti teško porazili kurdske snage na severu. Islamisti su zauzeli Makmur i grad Tilkaif, sa većinskim hrišćanskim stanovništvom, kao i Al Kvair, rekli su očevici.
Šef Partije sirijskih Kurda Salih Muslim tvrdi da se dešava humanitarna tragedija i da su islamisti počinili masakr u brdima oko Sinjara.
Po njegovim rečima, Islamska država radi na brisanju kurdskog prisustva na teritorijama koje napada.
Očajni prognanici mrtve sahranjuju u improvizovane grobove, a čitave porodice, bez hrane i vode, danima umiru, upozorava Unicef.
"To je udar na korene kurdskog postojanja. Zbog toga moramo biti jedinstveni i moramo zajedno da se borimo protiv ove pretnje. Sada nije vreme za političke ili ideološke razlike", poručuje Muslim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here