Bliži se referendum o otcepljenju!

0

Rahoj i Mas

U Španiji su juče vladala velika iščekivanja od susreta premijera Marijana Rahoja sa liderom Katalonije Arturom Masom o rešavanju spora povodom planiranog novembarskog referenduma o otcepljenju tog regiona.
Kampanja za nezavisnost Katalonije vodi se u vreme kada Španija izlazi iz najveće ekonomske krize u poslednjih nekoliko decenija, a Katalonija je oslonac tog dugo iščekivanog privrednog oporavka.
Evropa pažljivo prati debatu u Španiji, pošto se i Škotska priprema za održavanje referenduma o izlasku iz Velike Britanije.
Rahoj je ranije tvrdio da nikada neće razgovarati o referendumu, za koji kaže da je protivan španskom ustavu, a Mas insistira da ne može da učestvuje u pregovorima dok Španija sprečava Katalonce da realizuju pravo na samoopređeljenje.

Nadiru pristalice nezavisnosti

Naklonjenost nezavisnosti u Kataloniji je u velikom porastu u poslednjih nekoliko godina, pošto stanovnici ovog regiona sve više veruju da zaslužuju bolji ekonomski i politički tretman. Ankete pokazuju da većina od 7,5 miliona stanovnika Katalonije podržava održavanje referenduma i da je okruglo polovina njih za prekid svih veza sa Španijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here