Izraelske granate raznele sklonište

0

POSLEDICE BOMBI: Istraga u školi UN

Izrael je krenuo u najteži vazdušni i artiljerijski napad na Gazu, u sukobu koji traje već tri nedelje. Najmanje 54 Palestinaca poginulo je juče u toj najnovijoj ofanzivi protiv radikalnog palestinskog pokreta Hamas.
Među 54 poginule osobe, njih 16 je stradalo u izbegličkom kampu Džabalija, kada su dve izraelske tenkovske granate udarile u školu Ujedinjenih nacija u koju su se meštani sklonili od borbi.

Crni bilans

Prema lokalnim izvorima, od početka izraleske ofanzive poginulo je 1.280 Palestinaca, a 7.170 je ranjeno. Sa izraelske strane poginula su 53 vojnika. Od palestinskih raketa ispaljenih iz Gaze na Izrael, poginula su trojica civila – dva Izraelca i jedan tajlandski radnik.

Meta su tuneli?

Izrael je intenzivirao ofanzivu na Gazu posle najave premijera Benjamina Netanjahua da se jevrejska država sprema za produženu ofanzivu na tu palestinsku oblast, i da će ta ofanziva trajati sve dok svi podzemni Hamasovi tuneli ne budu uništeni.

Izraelska vojska saopštila je da ispituje napad na školu UN.
Izraelska kampanja pojačala se juče kada je u vazdušnim napadima uništeni ključni simboli vlasti Hamasa, jedina električna centrala i dom jednog od vođa Hamasa.
UN navodi da je više od 200.000 ljudi, koji su pobegli iz svojih kuća zbog borbi, našlo utočište u desetak škola UN u Pojasu Gaze. Abu Hasna, portparol jedne agencije UN, rekao je da međunarodna zajednica mora da se uključi. "Svet ima odgovornost da nam kaže šta da radimo sa 200.000 ljudi koji su potražili sklonište u našim školama, verujući da će zastava UN da ih zaštiti", rekao je Hasna i dodao da najnoviji napad pokazuje da nema sigurnog mesta u Gazi.
Izraelski avioni u toku jučerašnjeg dana su gađali na desetine meta u Gazi, uključujući pet džamija za koje tvrde da ih koriste borci Hamasa.
U Tufahu, severoistočnom predgrađu Gaze, šest Palestinaca, od kojih troje dece, poginulo je u napadu izraelskih tenkova. U enklavi Kan Junes poginulo je sedam članova jedne porodice, rekao je portparol službe spašavanja u Gazi. Prethodno je troje Palestinaca ubijeno u toj enklavi.
Prethodne noći je u vazdušnom napadu u istom sektoru, poginulo osam Palestinaca iz iste porodice, navode palestinski izvori.
Prema navodima UN, civili predstavljaju tri četvrtine od ukupnog broja palestinskih žrtava od početka sukoba 8. jula.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here