Mnogo želim trofej!

0

Prvi teniser sveta Novak Đoković započinje pohod na trofej u Sinsinatiju, jedinu titulu iz Masters 1000 serije koja mu nedostaje. Jer, preostalih osam je osvajao i po nekoliko puta.
– To što jedino taj trofej nemam u masters kolekciji svakako daje dodatni značaj ovom turniru za mene. Mnogo mi je stalo da osvojim i tu titulu! Četiri puta sam izgubio u finalu, a nije ni da sam bio blizu pobede u tim finalima. Na ovom turniru nisam uspevao da odigram najbolje kad je trebalo – izjavio je Đoković, koji je slobodan u prvom kolu.
Prvi put Novak je u Sinsinatiju igrao finale 2008. kada je izgubio od Britanca Endija Maraja 7:6 (7:4), 7:6 (7:5). Godinu dana kasnije bolji je bio Rodžer Federer 6:1, 7:5, a 2011. Novak se predao kada je Marej vodio sa 6:4, 3:0. Poslednji put nadomak trofeja bio je pre dve sezone, ali ponovo je Federer slavio – 6:0, 7:6 (9:7). Ukupno, Đokovićev skor u Sinsinatiju je 21-9.
– Imao sam i dobrih mečeva ovde, nadam se da ću sada uspeti da odem korak dalje, mada u Torontu nisam igrao onako dobro kako sam želeo. Mnogo sam vremena proveo na terenu u poslednjih nekoliko dana kako bih podigao nivo igre i imao šansu da daleko doguram na ovom turniru – optimista je Novak.
Đoković je na Vimbldonu osvojio sedmu grend slem titulu, a zatim je usledila i svadba. Sve to oduzelo mu je dosta energije.
– Posle svega što mi se desilo u prethodnih mesec dana, definitivno nije lako vratiti pravi mentalni sklop i biti na 100 odsto psihički, fizički i emotivno. Ipak, nije prvi put da imam tu pauzu u sezoni i znam šta je potrebno da uradim kako bih ušao u formu. Ipak, to je lakše reći nego učiniti. Mislim da je konkurencija jača nego pre recimo pet godina. Došla je nova generacija spremna da izazove najbolje – smatra Novak.
Đoković je do sada u karijeri osvojio 45 trofeja, a u pohodu na 46. titulu prvi rival biće mu bolji iz duela Francuza Žila Simona i Bernarda Tomića iz Australije.

 

Krajinović povređen

Filip Krajinović otkazao je učešće na čelindžeru u italijanskom Kordenonsu (šljaka, nagradni fond 42.500 evra) zbog povrede mišića. Krajinović, od ove nedelje 110. na ATP listi, bio je postavljen za trećeg nosioca. Na turniru u gradiću dvadesetak kilometara od Venecije učestvovao je Boris Pašanski, ali nije prošao kvalifikacije. Izgubio je od
domaćeg tenisera Virgilija sa 6:3, 7:6 (7:5).
Viktor Troicki, koji je sa Krajinovićem učestvovao na prethodna dva čelindžera, u Kortini i San Marinu, takođe, ove nedelje pauzira.

 

UPRKOS RANOJ ELIMINACIJI U TORONTU

Đoković pobegao Nadalu

Novak Đoković možda nije na najbolji način iskoristio odsustvo Rafaela Nadala sa Rodžers kupa u Torontu, ali je ipak prilično uspeo da odmakne drugoplasiranom Špancu na najnovijoj rang-listi Asocijacije teniskih profesionalaca. Đoković je porazom od Conge završio učešće već u 3. kolu, što je slabije od njegovog prošlogodišnjeg polufinala, u kome je poražen upravo od Rafe. Ali, kako Nadal zbog povrede ovoga puta nije igrao, a trebalo je da brani titulu, Đokovićev gubitak poena bio je drastično manji nego Špančev: nakon prošlonedeljnih 460 bodova razlike, sada mu beži čak 1.190, što je 2,6 puta više nego do sada.
Nova prilika za "beg" Nadalu je ovonedeljni turnir u Sinsinatiju, na kome najboljeg tenisera sveta čeka daleko povoljniju žreb nego što je to bio slučaj u Torontu.
Među desetoricom najuspešnijih desile su se dve promene: Španac David Ferer je svega nedelju dana bio iza Kanađanina Miloša Raonića, a od ovog ponedeljka vratio se na šesto mesto, dok je Francuz Žo-Vilfred Conga, pobedom nad Federerom u finalu Toronta (7:5, 7:6 – 7:3), napredovao za pet mesta, pa je istisnuo iz top 10 povređenog Argentinca Huana Martina del Potra, do sada desetoplasiranog.
Kad je o našim igračima reč, Dušan Lajović je nastavio da napreduje, pa je posle skoka od jedne pozicije trenutno 60. Filip Krajinović je bio 112. a sada je 110, dok je Viktor Troicki posle skoka od 58 pozicija trenutno 410. igrač sveta. Janko Tipsarević je napredovao za jedno mesto i sada je 155, dok je Ilija Bozoljac ostao 182.

ATP – TOP 10
1. (1) Novak Đoković (Srbija) 12.860
2. (2) Rafael Nadal (Španija) 11.670
3. (3) Rodžer Federer (Švajcarska) 6.070
4. (4) Stanislas Vavrinka (Švajcarska) 5.850
5. (5) Tomaš Berdih (Češka) 4.410
6. (7) David Ferer (Španija) 4.255
7. (6) Miloš Raonić (Kanada) 3.955
8. (8) Grigor Dimitrov (Bugarska) 3.620
9. (9) Endi Marej (Velika Britanija) 3.150
10. (15) Žo-Vilfred Conga (Francuska) 2.910

TRENER ŠPANSKOG TENISERA NE KRIJE

Rafu obradovao Novakov poraz

Toni Nadal, stric i trener drugog tenisera sveta, rekao je da je bio srećan što je Đoković poražen osmini finala Mastersa u Torontu. Toni je dodao da Rafael odlično trenira, ali da je problem što na treningu ne može da udara bekhend zbog povrede zgloba na desnoj ruci. Zbog toga je šampion Rolan Garosa otkazao učešće na mastersima u Torontu i Sinsinatiju, ali bi trebalo da se vrati na US open u Njujorku.
– Intenzitet treninga je veoma visok. Jedini problem koji imamo jeste što Rafa ne može da udara bekhend – rekao je Toni i dodao da je srećan zbog Novakovog poraza u Torontu. – Za nas je sjajno što je Novak izgubio tako rano, iako mnogi misle da je to pogrešno razmišljanje. Za nas je bolje da on na US open dođe u što lošijem stanju!
Rafael Nadal je rekao da će u utorak u Barseloni uraditi dodatne testove i da će tada videti kako napreduje oporavak od povrede.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here