Blago narodne baštine

0

 

Šarenilo nošnji: Defile učesnika centrom Kučeva
 

Kučevo, varošica u Homolju, u poslednjoj nedelji avgusta bila je tesna da primi veliki broj učesnika i posetilaca 47. po redu smotre izvornog narodnog stvaralaštva Homoljski motivi. To je najpoznatija turističko-kulturna manifestacija u opštini Kučevo, koja je odavno dobila regionalni značaj. Ova jedinstvena smotra izvornog narodnog stvaralaštva Istočne Srbije se neprekidno održava od 1968. godine i predstavlja jednu od najstarijih manifestacija ove vrste u Srbiji.

 


 

 

Ove godine od 25. do 30. avgusta uz izložbe slika, pozorišne predstave i koncerte, posetioci su mogli da uživaju i u bazaru starih zanata, demonstraciji starog načina ispiranja zlata na Peku, izložbi homoljskog sira i meda. Održano je i takmičenje u pripremanju starih narodnih jela i izložba narodnog rukotvora Zlatne ruke, a posle defilea svih učesnika Smotre glavnom ulicom Kučeva publika je uživala u nastupima kulturno-umetničkih društava. Bilo je tu vedrih i temperamentnih vlaških igara, ali i mirnih i raspevanih melodija, ritualnih igara i pesama vezanih za praktičan život i svakodnevne potrebe. Ove godine je učestvovalo 17 kulturno-umetničkih društava koja čuvaju od zaborava i predivne narodne nošnje duginih boja: zobun, šokupe, tkanice, čarape, suknje, šukure, kecelje, prsluke, marame i ogromne homoljske šubare.
Prikazane su i stare narodne igre i instrumenti bušin, dudurejš, gajde, drombolje, a održan je i izbor za najlepšu pastiricu.

 

Vašar
Pored zvaničnog programa, gosti su u mogućnosti da uživaju i na velikom narodnom vašaru koji se tada održava. Računa se da za nedelju dana, koliko traje ova manifestacija, celu priredbu poseti oko 40.000 ljudi.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here