Alpska Guča

0

Svoju Guču imaju i drugi. Proteklog vikenda Alpi su odzvanjali u ritmu tamošnje trube – alpskog roga. U planinskim vrhovima autentične melodije alpskog roga, na 13. međunarodnom festivalu okupilo se više od 3.500 učesnika jedne od najvećih tradicionalnih narodnih fešti zemalja alpskog regiona.
Oko 150 muzičara, iz Švajcarske, Rumunije, Francuske, Velike Britanije, Nemačke i Italije takmičilo se za titulu najboljeg izvođača na alpskom rogu, instrumentu koji potiče iz 16. veka i sve je popularniji u svetu.
– Kad slušate alpski rog, to budi izvesna osećanja, donosi vam mir. Od kada sam čuo tu muziku, postao sam verni poklonik – kaže muzičar Žan-Mari Sidle.
Spektakularan koncert, na vrhovima planine Trakue na 2.200 metara visine, jedan je od najatraktivnijih kulturnih događaja regiona. Narodno okupljanje počinje u podnožju Alpa, baš kao i pre nekoliko vekova, sa posluženjem tradicionalnih jela i pića, u šatri na glavnom trgu srednjovekovnog gradića Nandaz. Fešta se završava spektakularnim koncertom u planinskim vrhovima.
– Poseban doživljaj je slušati muzičare u planinskom okruženju, fantastičnoj prirodi. Uživali smo igrajući i pevajući, bilo je nezaboravno – istakao britanski turista Džim Skelten.
Festival alpskog roga je jedinstvena muzička manifestacija u svetu, najveća je narodna fešta regiona Alpa, i svake godine ima sve više poklonika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here