Naporan kult savršenstva

0

25. STR. – PORODICA – PONEDELjAK – 25. AVGUST, 2014. GODINA

Nema dileme da su estetske operacije stvar individualnog izbora, a ne nužde, ali iako nije reč o operaciji tipa transplantacije srca ili vađenja bubrega, to ne znači da estetska intervencija ne nosi sa sobom određenu dozu rizika.
Nisu najproblematičnija samo “seckanja i krpljenja”, već anestezija. Čak i u rukama stručnog hirurga može da dođe do komplikacija izazvanih neočekivanom neželjenom reakcijom pacijenta na anestetike.

ŽMEĐUNAS:Oporavak je grozan i bolan
Uprkos onome što ste čuli estetski hirurg ne može preko noći nikoga da pretvori od ružnog pačeta u prelepog labuda. Posle zahvata kao što je operacija nosa ili uvećanje grudi, potrebno je šest i više nedelja da se pacijent oporavi i bude sposoban da se vrati svojim uobičajenim aktivnostima, a da sve dođe na svoje mesto, potrebno je oko 100 dana. Za krajnji rezultat treba da prođe čak i do šest meseci. Mogući su, takođe, problemi poput krvarenja, dugotrajnih modrica i čvorića pod kožom. Povrh svega toga, još neko vreme pacijenti ne mogu da se vrate normalnom životu. Na primer, posle uvećanja grudi ne možete da podižete ništa teško i dve do tri nedelje ne bi trebalo ni da podižete ruke iznad visine ramena. U suprotnom, implanti mogu da se pomere ili otvrdnu, a u tom slučaju da bi se sredile stvari potrebna je još jedna operacija. Tako recimo posle uspešne operacije nosa, ako se pacijent vrati svojim uobičajenim poslovima, može da se desi ako se izlaže prevelikim naporima da mu krvni pritisak skoči čak toliko da dođe do pucanja krvnih sudova, a poseldica toga su pojave otoka i modrica.

ŽMEĐUNAS:Moguće – depresije
Usred svih muka sa zavojima i modricama neke pacijentkinje prolaze kroz period posttraumatskog stresa. Mnoge dame možda i nisu spremne na novo lice ili telo koje vidi u ogledalu. Osim toga, zbog otoka i modrica pacijentkinje u početku mogu da deluju izobličeno i onda ulaze u fazu zabrinutosti, i pitanjem; da li će to ikada proći, i u stanje depresije.
Da, kada neko jednom ode “pod nož” nema povratka. To što ne može da povrati izgled pre operacije, ne znači da će i rezultati biti trajni. U slučaju zahvata poput podizanja grudi ili liposukcije možete samo da se nadate da će vam sjajne grudi i fantastična figura potrajati zauvek, ali tokom vremena i zbog ishrane, godine i trudnoća – uzimaju svoj danak. Kada se nabaci neki kilogram, ili prosto stari, te hirurški podignute grudi se neizbežno opuštaju, pa se pacijentkinje uglavnom odlučuju za ponavljanje operacije i to tako može da potraje u nedogled.

Smrtonosni trend – umetak za zadnjicu
Umetak za guzu je novi trend koji za sobom ostavlja sve veći broj smrtnih slučajeva. Teško je nagađati zašto sve veći broj Amerikanki povećava zadnjicu, ali jedno je sigurno – ovaj je trend opasan po zdravlje i život. Žene i muškarci se sve češće podvrgavaju operaciji koja im pomaže da popune pantalone ili bikinije. Zbog velike potražnje, operacija ugradnje umetaka u zadnjicu se nudi i na crnom tržištu što podrazumeva nehigijenske uslove rada, sumnjivu profesionalnost, ali kao i kvalitet umetaka, pa lekari upozoravaju da crno tržište – nije dobar izbor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here