Osuđenom za terorizam prodaju zemlju

0

 

Vijest da je dvadesettrogodišnji Emrah Fojnica, državljanin BiH, počinio samoubilački napad u Iraku i da je svoju smrt kao žrtvu Alahu najavio nekoliko dana prije preko društvenih mreža, zabrinula je sigurnosne službe u BiH, ali i u cijeloj regiji. Radikalni islamistički portali navode da je njegov otac, koji kao pripadnik vehabijskog pokreta živi u selu Gornja Maoča kod Tuzle, pozdravio mučeničku smrt sina u Iraku. Emrah Fojnica bh. javnosti postao je poznat po tome što je bio optužen zajedno s Mevlidom Jašarevićem za napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu 2011. On je u sudskom postupku oslobođen optužbi, da bi nakon toga otišao u Siriju gdje se priključio ISIL-u.
x Sigurnosne službe u BiH procjenjuju da je od izbijanja rata na sirijskom frontu otišlo više od 140 bh. državljana. U izvješću se tvrdi kako se posljednje dvije godine pojedini "dušebrižnici" iz arapskog svijeta pokušavaju infiltrirati na bh. prostore. Pojedine osobe s Bliskog i Dalekog istoka u BiH registriraju tvrtke i agencije koje se bave turističkom djelatnošću. Na direktorske pozicije postavljaju osobe koje se već duže vrijeme nalaze u BiH, čak i one koji su stigle u vrijeme rata i kojima je regulirano bh. državljanstvo. Tvrtke služe za kupovinu zemljišta, a dio tih lokacija mogao bi služiti za izgradnju naselja zatvorenog tipa, kao što je slučaj vehabijskog naselja u Gornjoj Maoči kod Tuzle. Upravo takav zatvoreni tip naselja u BiH služi kao utočište stranim državljanima iz arapskih država. Domaći vehabisti su njihovi vodiči za vrijeme boravka u BiH, a ima slučajeva da istomišljenicima s Bliskog istoka pronalaze žene za udaju.
x Obavještajne službe se boje da bi ovakva izolirana mjesta mogla služiti za ilegalno prebacivanje osoba koje se dovode u vezu s međunarodnim terorizmom prema zapadnoeuropskim državama i za jačanje vehabističkog pokreta u BiH. Spominju se i konkretna imena u tom kontekstu. Tako su obavještajne službe registrirale ulazak Habib Abdulaha i Anvara Tams Aldena koji su posjetili Gornju Maoču gdje su se zadržali s Nusretom Imamovićem, neslužbenim vođom vehabijskog pokreta u BiH. Izrazili su želju da financiraju asfaltiranje puta prema ovom naselju, te izgradnju kanalizacijske i vodoopskrbne mreže. Evidentiran je posjet BiH nekoliko sigurnosnim službama zanimljivih osoba s Bliskog istoka.
x Spominje se, između ostalih, ime izvjesnog Ali Ahmeda Abduršida, zvanog Abu Talha, naturaliziranog bh. državljanina podrijetlom iz Somalije, koji je za vrijeme i nakon rata u BiH radio za neke arapske humanitarne organizacije, čiji je rad nakon terorističkog napada na Njujork i Vašington 11. rujna 2011. zabranjen. Zbog sumnji da je povezan s terorizmom, Abu Talha je boravio nekoliko godina u zatvoru nakon čega mu je izrečene mjera zabrane ulaska u Saudijsku Arabiju odakle je deportiran u Somaliju. Njegov ulazak u BiH registriran je 17. siječnja 2012. Iako službeno nigdje nije zaposlen, sigurnosne službe zabilježile su da je kupio više nekretnina u BiH.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here