Suze radosnice ljute sirotinje

0

Ubogim i bolesnim siromasima Tomislavu i Stanislavki Pešić, iz planinskog zaseoka Anđelinkovci u podnožju planine Koćurac, 25 kilometra udaljenog od Vranja, reporteri "Vesti" uručili su poklon paket plemenite dobročiniteljke Nadežde Radović iz Vizbadena, kome su se iskreno obradovali ne krijući suze. Do kuće Pešića nemoguće je stići autom, zato smo susret upriličili u Vranju gde su oni došli u potrazi za lekovima. Stanislavka više ne čuje, a Tomislav sve manje vidi, ali pomažu jedno drugom. Krenuli su u apoteku da kupe za Tomislava lek "norvasc"
, recept nemaju jer im zdravstvene knjižice nisu overene.
– Hvala dobrotvorki, Sveta Bogorodica neka je štiti i blagoslovi, samo dobra i zdravlja da joj podari – govore uglas i zaviruju u veliki paket. A unutra: čizme, pantalone, košulje, čarape, pižame, posteljina, ali i činije uz hranu iz Nemačke. Specijalitet do specijaliteta.
– Ovo nismo jeli godinama. Kafa, uz parče čokolade, i mi da osetimo lep život bar na trenutak. Dobra žena nam sve to poslala, kako je veliko njeno srce, a ovde te i rođena deca ne žele – kažu suznih očiju.
Posebno su se obradovali specijalnim flasterima koji pomažu u otklanjanju bolova. Plemenita Nadežda im je poslala uz paket i toplo pismo sa savetima. Ispraćamo Pešiće koji kreću ka svojoj oronuloj kući u kojoj u žive bez ikakvih prihoda. Sade ispred kuće malo krompira, beru pečurke u šumi kad ih ima, zelje, šipurke, trnjine, šumsko voće… Štede na svemu, pa i na hrani. Jedu jednom dnevno, ili nijednom.
– Ko nam je kriv što imamo zemlju u ovoj planini i što vlast kaže da smo bogati. Krivi smo što smo živi, to znamo, ali iz ove kože se ne može – kažu Pešići.
 

Dve ćerke
Ova porodica nije imala sreće ni sa decom. Njihova uzdanica 28-godišnja Stanka završila je srednju ekonomsko-trgovačku školu u Vranju, a potom psihički obolela, pa je često u bolnici. Sada je kod kuće mlađa ćerka Jelena koja se dva puta udavala i opet vraćala kod roditelja, pa je od male pomoći majci i ocu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here