Budući bogoslovi ponosni na školu

0

Bogosloviju u Prizrenu, koja se još obnavlja, ove godine je upisala četvrta generacija učenika. Njih 14 odnedavno uče u klupama Bogoslovije "Ćirilo i Metodije", najčuvenije duhovne škole SPC.
– Ponosan sam što sam uspeo da upišem ovu školu – kaže Željko Kojić (16) iz Vrbovca kod Kosovske Vitine. Dve godine stariji Jovan Filimonović iz Novog Pazara nije se premišljao oko dolaska u Prizren.
– Obnova i rad prizrenske Bogoslovije su najbolja potvrda da Srbi mogu da žive i opstanu na prostoru Kosova i Metohije. Naša Bogoslovija nije samo bitna za ovaj grad i našu eparhiju, već za celu našu crkvu, državu i narod – kaže vladika Teodosije, episkop raško-prizrenski i rektor prizrenske Bogoslovije. Škola koju su pohađali mnogi srpski patrijarsi, među njima i Pavle, sada obrazuje 46 budućih bogoslova. Osim novih đaka od ove školske godine imaju i trojicu novih profesora.
Radovi na obnovi i dalje su u toku, ova godina počela je obnovom rektorata, dve zgrade i internata za đake, koje plaća Evropska komisija, ali i ruska pravoslavna crkva. Do sada su unutar kompleksa Bogoslovije obnovljene četiri zgrade u kojima su smešteni učenici i profesori, kao i učionice za đake. Ti objekti spaljeni su u martovskom pogromu 2004. godine.
Bogoslovija u Prizrenu podignuta je 1871. godine. Iako je 1999. godine privremeno izmeštena u Niš, škola nije prestajala sa radom.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here