Aniti srce za rođendan!

0

Dan pred 13. rođendan Aniti Balaž iz Erdevika uspešno je presađeno srce na prestižnoj klinici AKH u Beču.
"Transplantacija je završena. Anita je na intenzivnoj nezi. Hvala na razumevanju i podršci", navodi se na zvaničnoj Fejsbuk stranici.
Njena porodica je radosnu vest saznala ranije, kada je iz klinike javljeno da je stiglo srce koje odgovara maloj Aniti, oboleloj od restriktivne kardiomiopatije. Složena operacija, koja je trajala nekoliko sati, prošla je bez komplikacija, posle čega je Anita prebačena na odeljenje intenzivne nege. Inače, ona se na listi čekanja našla 18. avgusta, pa je umesto šest do devet meseci na novo srce čekala svega 10 dana.
Mala i hrabra Anita prošla je čitavu golgotu do spasa. Čekala je na novo srce u vreme kad je Fond za zdravstveno osiguranje predložio da se ukine pravo pacijenata na lečenje u inostranstvu i da se sva odgovornost prebaci na donatore koji bi davali novac nezavisnom fondu pri Ministarstvu zdravlja.
Potom je otputovala u Beč gde joj je 28. novembra prošle godine ugrađena mehanička srčana pumpa.
Njena majka Ksenija pričala je da Aniti najteže pada razdvojenost od porodice, a pre svega od mlađeg brata Nemanje (3).
Stan u Beču, bez nadoknade, ustupila im je srpska porodica. Ali je krajem januara nastao problem, pa je Anita sa majkom smeštena u pansion koji im je obezbedio dobrotvor iz Austrije.
I dugo se strepelo do lepe vesti iz Beča:
"Transplantacija je upravo počela. Mislite na Anitu i njenu porodicu! Srećno, lepotice!"
Hrabra devojčica Anita Balaž dobila je novo srce. Transplantacija je uspešno obavljena, a sada sledi oporavak.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here