Na spisku žrtava 31.000 imena

0

 

Kapitalni projekat: Milivoje Ivanišević

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Milivoje Ivanišević najavljuje da će monografija sa oko 31.000 imena srpskih žrtava u ratu u BiH do kraja ove godine biti pripremljena za štampu.
Tako će Republika Srpska biti prva, a moguće i jedina u Evropi, koja izlazi sa preciznim podacima o svojim ljudskim gubicima.
Ivanišević navodi da će imena ženskih žrtava u monografiji biti štampana drugim slogom, kako bi se razlikovala od muškaraca i napominje da od ukupnog broja žrtava žene čine oko 12 odsto, a deca oko dva odsto.
Osim imena i fotografije, biće navedeno i sedam osnovnih podataka – ime, prezime, ime oca, mesto rođenja, mesto stradanja, godina rođenja i godina smrti.
– Najveći problem u prikupljanju materijala jesu fotografije, jer ih neke opštine još nisu dostavile – kaže Ivanišević.
Monografija će imati dva do tri toma sa više od 2.000 stranica, a osim imena srpskih žrtava, biće objavljeno i više od 10.000 fotografija.
– Na ovaj način ćemo prekinuti manipulacije žrtvama. Nikada niko među Srbima nije popisao žrtve, a srpski narod je u prošlosti imao mnogo ustanaka i buna – napominje Ivanišević, navodeći da je njegov institut ovaj posao završio nakon 20 godina upornih istraživanja.
On ističe da je "hrišćanska i nacionalna dužnost da se napravi spisak srpskih žrtva i da se i sadašnjim i budućim generacijama na raspolaganje stave činjenice".
– Osnovni problem je što do sada srpska stradanja nisu dokumentovana činjenicama, i uvek se sramotno licitiralo brojkama. Srbi su živeli u državi sa svojim ubicama, koje su prikrivale srpska stradanja i sve se svodilo na licitaciju – navodi Ivanišević.

Federacija
Ivanišević navodi da, u okviru ove monografije, Institut paralelno radi, u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Beogradu, i na monografiji Srba ubijenih u Federaciji BiH, gde se pominje broj od oko 15.000 ljudi, a početkom ili sredinom naredne godine taj posao mogao bi da bude završen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here